Forrás: Magyar Rádió

Szombaton kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál. A rendezvény az elmúlt években az egyik legrangosabb európai fesztivállá nőtte ki magát.

A neves vendégek közül hadd emeljek ki most csak egyet: itt lesz Maia Morgenstern, aki Máriát, Jézus anyját játszotta Mel Gibson Passió című filmjében.

– Ebben az évben augusztus 27.-én este az Emanuel emlékparknál a Wesselényi utcában, Érdi Tamás közreműködésével indul a fesztiválunk – mondta el a Magyar Rádiónak a fesztivál programjáról a főszervező, Vadas Vera. Az ünnepélyes megnyitó augusztus 28.-án délelőtt 11 órakor, immár hagyományosan az Erzsébet téri Gödörben lesz, ahol a könyvnapot is megnyitjuk. 39 előadás, 19 helyszín, úgyhogy nemcsak minőségben, de úgy érzem mennyiségben is növekedett a fesztivál programja. De erre igény is van, hiszen annakidején, amikor nyolc évvel ezelőtt elkezdtük, ez elindult egy Klezmer-koncerttel, egy kántor-koncerttel és ez nagyon szépen kiteljesedett. Ma már az európai fesztiválok listáján jelentős helyet foglal el, és egyre jobb neveket tudunk felvonultatni, nemcsak külföldieket, hanem természetesen magyar művészeket, hiszen a fesztivál célja, hogy a zsidó kultúrát mutassa be, függetlenül attól, hogy a művész zsidó vagy nem zsidó. És mindig hangsúlyozzuk, hogy a fesztiválunk nyitott és nemcsak zsidóknak szól. Mi szeretnénk a zsidó kultúrát bemutatni mindenkinek, és nagyon fontos számunkra, hogy estéről-estére megtelik a zsinagóga.

– Ez a Dohány utcai zsinagóga, ami az egyik fő helyszíne a zsidó fesztiválnak.

– Ami nem koncertterem, de valóban nagyon jó az akusztikája és ezért nagyon jól szól benne a muzsika. A hagyományos program immár évek óta a nemzetközi kántor-koncert, és a program második felében a Thomkins Énekegyüttes közreműködésével liturgiai dallamok csendülnek fel. De a zsinagóga ad otthont a roma virtuózok koncertjének augusztus 30.-án, 31.-én a hagyományos Klezmer-koncert egy új társsal, a Muzsikás együttessel, Sebestyén Mártával szólal meg a világon először. De a Fellegi Balázs vezette Fellegi Klezmer Gipsy Band szombat esti koncertje is igazi kuriózumnak ígérkezik. És végül a záró este Mendelshon estje lesz, Szenthelyi Miklós és a magyar virtuózok, közreműködik Jandó Jenő és Gregor József, akit mindig szívesen látunk a zsinagógánkban. De a többi programról is szeretnék szót ejteni, hiszen.

– Hiszen nemcsak a zsinagógában van helyszín és nemcsak Budapesten, gondolom erről is szólunk majd, hiszen vidéken is számos helyen lesz zsidó fesztivál.

– Valóban. Maradva még egyelőre Budapesten, a Belvárosi Színházban, ez a volt Filmmúzeum, egy olyan különleges programra kerül sor, ami jiddis nyelvű előadás, de nem kell ettől megijedni, mert mindenki nagyon jól fogja érteni kivetítővel, és olyan világsztár vendégünk van, mint Maya Morgenstein, de kiváló magyar művészek közreműködésével Soleman: Marienbad című darabja kerül bemutatásra. Biztos vagyok benne, hogy a jiddis nyelven keresztül nagyon jól át fog jönni ez a humor. De a fesztivál programjából nem hiányoznak a képzőművészeti programok és a filmnapok sem. A képzőművészeti programok közül szeretném megemlíteni az Arany János utca 10-ben Szilárd Klára festőművész kiállítását, valamint a Budapest Galéria Lajos utcai termében Pierre Székely posztomusz kiállítását.

– Zsidó gasztronómiai napok is lesznek.

– Igen, ez egy új kezdeményezés, remélem, hogy sikeres lesz, a zsidó- és izraeli ételek bemutatója, ahol lesz falafel, pita, sólet, remélem, hogy közönségsiker, a Vámház csarnok főfolyosóján lesz elhelyezve, bízunk benne, hogy ez is visszatérő és hagyományos rendezvénye lesz a fesztiválnak. A filmek között meg ismételten az Örökmozgó és az Odeon mozi ad otthont a közelmúltban elhúnyt Efraim Kishon filmjeinek. És születésének 100. évfordulóján, Ráday Imre filmjei kerülnek bemutatásra. De nagyon jó a programja egész héten a Spinoza Háznak, ahol író-olvasó találkozó, fotókiállítás, kabaréműsor, jiddis dalvacsora, Klein Judit dalestjére kerül sor. És a vidék is felzárkózott. Ebben az évben is jó néhány helyszínen klezmer koncert lesz, megemlíteném a Budapest Klezmer Band programját az egri líceum udvarán, Kiskunhalason a zsinagóga udvarban lesz Pannóni Klezmer Bank, izraeli ételbemutató, fotókiállítás, Nagykőrösön az Arany János Művelődési Házban lesz egy színházi bemutató, Hanok Levin: A bennünk lévő csodálatos nő. Debrecenben a Bartók teremben augusztus 28.-án a Felleginé Klezmer Gipsy Band mutatkozik be, és nagyon fontos számunkra, hogy évről-évre növekszik azon városok sora, akik egy-egy programmal csatlakoznak a zsidó nyári fesztivál programsorozatához. Ebben az évben 40 millió forintot sikerült összepályáznunk, és bízunk benne, hogy a jegybevétel az, ami a továbbiakat segíteni fogja. Nagyon sok az érdeklődő, nagyon sokan jönnek külföldről, sok turista érkezik kifejezetten azzal a céllal, hogy a fesztivál programjain vegyen részt, és ezek a turisták nemcsak a kulturális programban vesznek részt, hanem egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesznek.

Lengyel Anna

Comments are closed.