Forrás: Origo

Megvizsgáltuk, mit kínál a két nagy kereskedelmi tévécsatorna a következő hónapokra. A TV2 egy gyerektábor vidám életéről készült saját sorozattal, egy élő talkshow-val, Bochkor Gábor új vetélkedőjével és egy amerikai sikersorozattal, a Desperate Housewifesszal próbálja átvenni a vezetést a nézettségi fronton, de indul a Megasztár 3 is. Az RTL Klub a Lost című, máshol nagy nézettséget hozó sorozattal kezd, lead egy hazai fél-valóságshow-t, új műsorral jelentkezik Kepes András. Magyar filmek is lesznek, no meg Ganxsta Zolee is saját műsort kap.

Peep-show és gyerektábor

A TV2 új, saját gyártású és licencműsorokat indít el: ilyen lesz például a Vásott kölykök című produkció, mely a forgatásokról kiszivárgott hírek szerint a főszereplő sztárokat kikészítő show-műsor lesz. Tizenkét mindenre elszánt, vásott kölyök, rakoncátlan csibész mindennapos csínytevéseit szenvedik el a médiaszeméyliségek, de nem csak a gyerekek rutinszerű rosszalkodásait, hanem egymás társaságát is el kell viselniük. A gyermekfelügyelők szerepében dr. Csernus Imre, Kiszel Tünde, Növényi Norbert, Harsányi Levente és Torres Dániel mutatkoznak be.

Az RTL Klub nagyobb gyerekekkel próbálkozik: a Bajkeverők című sorozat nyolc magyar fiatal nyári bulizásait, kalandjait mutatja be: ez egy fél-reality, hiszen a főbb cselekmények előre meg vannak írna, de a sztori hajlékony, a dialógusok spontánok, így menet közben is alakult a sztori. A történet egy lakótelepi bandáról szól, amelynek tagjai megszereznek egy lepattant buszt, és mozgó peep-show-val járják az országot. Harminc őrült nap, nagy piálások, szerelem, szex, tizenkét részben, októbertől. A féktelen tivornyák, szabadon csapongó huszonévesek vélhetően más korcsoportot szólítanak meg, mint a gyerektábor résztvevői.

Szeptembertől új közéleti műsor indul a TV2-n, Mutató címmel. A műsor vezetésére négy olyan televíziós személyiséget kért fel a csatorna vezetősége, mint Jakupcsek Gabriella, Bárdos András, Frei Tamás és Sváby András. A páros műsorvezetésű, élő talkshow-ban fontos, mindennapi életünket érintő társadalmi és közéleti kérdések kerülnek terítékre. „A műsorkészítők szándéka szerint a műsor olyan, a nézőket is éppen foglalkoztató, aktuális témákkal fogalakozik, mint az adó- vagy az iskolaügyek, a népesedés vagy a turizmus kérdése, az életszínvonal problematikája, a magyar foci vagy éppen a magyar bankok helyzete. Okos beszélgetések közérdekű kérdésekről a magyar média legkedveltebb és leghitelesebb műsorvezetőivel, most tényleg komolyan” – mondta erről Lóránt Gergely, a TV2 szóvivője.

Kepes András tavasszal már levezényelt az RTL-en négy Desszert-et, ezúttal viszont nem békés, meghitt, beszélgetős műsorral jön: a Világfalu különféle kultúrákat mutat be. A tizenkét részes sorozattal bejárta a fél világot, kalandozott Indiában, az Andokban, Japánban, Marokkóban, de szó esik a gyimesi csángó, az oláh cigány vagy az ortodox zsidó kultúráról, ezen népcsoportok tradícióiról, múltjáról, világról alkotott képéről. „A világ nagy részén az emberek másként születnek, másként élnek, másként halnak, másként szeretnek, másként gondolkodnak, mint mi. Hátha lehet tőlük tanulni!” – mondta erről az ötletgazda.

Az Egyesült Államok televíziós kínálatába bombaként berobbant sorozat, a Desperate Housewives, melynek magyar címe Született feleségek, már az első epizódoktól kezdve erősen megszorongatta a megdönthetetlennek hitt közönségsikerrel büszkélkedő Szex és New York-ot. A bravúrosan debütáló, nagy bevételeket és magas nézettséget produkáló sorozat tömegek mozgalmává nőtte ki magát, ahol csak képernyőre került. A sorozat a tengerentúlon a nézők kedvencévé vált, s már a németek is rajonganak érte. A sorozat szarkasztikus történetei Németországban is magas nézettség hoznak a Pro 7 csatornának. A TV2 megállapodott a Disney-vel, a produkció gyártójával, így ősztől a csatorna képernyőjén láthatják a nézők a „feleségeket”.

Ganxsta és Bochkor új műsort kapnak

Amerikai sikersorozat persze az RTL-en is lesz, péntektől – 48 dózisban – jön a Lost. Az amerikai premier 18,7 millió embert vonzott a képernyők elé 2004 szeptemberében, de a Lost még számos sikeres bemutatón van túl, például Németországban, Ausztráliában is nagy nézettséggel startolt. Számos díjat is besöpört már, sőt 2005-ben Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb drámai alkotás kategóriában. A sztori szerint egy repülőgép-szerencsétlenség negyvennyolc, mindentől megfosztott túlélőjének az új otthont jelentő távoli trópusi szigeten kell harcolnia az életben maradásért. A sorozat – mely az amerikai ABC-n futott először – nem próbálja meg bemutatni az összes túlélőt, ez már követhetetlen lenne. Tizennégy főszereplővel még csak-csak megbirkózik a tévénéző, így ennyi figura korábbi életét is bemutatják az epizódok során, visszaemlékezések, álmok formájában. Az első évad, 42 perces részek formájában, 25 epizóddal 2004 szeptembere és 2005 májusa között futott tengerentúlon.

A TV2 Bochkor Gábor vezetésével és titkos nagyágyúkkal szintén új műsort vet be ősszel. A produkció hivatalos műfaja celebrityvetélkedő, de ennél sokkal többet nem tudni még. Alighanem az Activity című, Szulák Andrea vezette, médiaszemélyiségeket is felvonultató műsor jó nézettsége adta az ötletet.

Újra indul a Megasztár. Érdemes volt jelentkezni a határon túlról is, hiszen a TV2 új elképzelései szerint külföldről is lehet szavazni 2006 új felfedezettjeire. A műsorra ismét több ezren jelentkeztek belföldről és ezren határon túlról is. A TV2-nél adottak a technikai feltételek ahhoz, hogy a magyarul beszélő külföldi versenyzőkre határon túlról is lehessen szavazni.

Az RTL-en a szokásos Domino nap november 18-án lesz. Külföldi filmek mellett hazai alkotások is lesznek, így tévében nézhető lesz az Argo, az Állítsátok meg Terézanyut és a Csudafilm is. „Mindhárom film az RTL kooprodukciójában készült, és kettő esélyes az Aranycsirkére is. Az Argo is elérte a százezer nézőt, de már megmérettetett az előző díjkiosztón. Jelenleg is hét hazai alkotás készül az RTL-lel együttműködésben” – mondta Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója. A filmek közt olyanok vannak, mint a Csak szex és más semmi, a Szőke kóla vagy Az igazi Mikulás.

Ganxsta Zolee és a Kartel is saját műsort kapnak az RTL Klubon. A rapper még a TV2-n, Alföldi Róbert talkshow-iban volt rendszeresen vendég, majd a közelmúltban az RTL Sztárbox című műsorában bukkant fel, ekkor csúnyán elnáspángolta Rékasi Károlyt. Saját műsoráról nem szivárogtak ki hírek, szeptember 7-én derül ki bővebben, miféle megjelenést kap az RTL képernyőjén.

Kalmár Csaba

[origo]

Comments are closed.