Forrás: Híradó

Minden közel-keleti ország csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez, kivéve Izraelt. A szakértők a nukleáris hatalmak közé sorolják a zsidó államot

Egyiptom nem írja alá az atomsorompó-szerződés szigorúbb ellenőrzéseket lehetővé tévő kiegészítő jegyzőkönyvét, tekintve, hogy Izrael még magához a szerződéshez sem csatlakozott – jelezte az észak-afrikai arab ország külügyminisztere.

Ahmed Abul Geit szerint Kairó nem tartja időszerűnek az ellenőrzés rendszerét szorosabbá tevő kiegészítő jegyzőkönyv aláírását, de teljes mértékben elkötelezett az atomsorompó-szerződés és annak céljai iránt – tette hozzá.

Kairó mindent megtett azért, hogy a közel-keleti térség mentes legyen az atomfegyverektől és minden más tömegpusztító fegyvertől, mégis nukleáris fenyegetéssel kell számolnia – írta Izraelve utalva az egyiptomi miniszter.

Szeptemberben nemzetközi konferenciát rendeznek New Yorkban az atomsorompó-szerződésről, és azon a kiegészítő jegyzőkönyv várhatólag fontos téma lesz. Az aláíró országok vállalják: nem követelve meg az előzetes bejelentést, bármikor megengedik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek nukleáris létesítményeik „rajtaütésszerű” ellenőrzését.

Izrael nukleáris politikájának egyik központi eleme, hogy nem nyilatkozik atomprogramjának jellegéről. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandó azt a széles körben elterjedt feltételezést, hogy atomfegyver van a birtokában. A szakértők általában a nukleáris hatalmak közé sorolják a zsidó államot.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.