Forrás: Index

MTI

Nem tudott határozni a főváros városképvédelmi bizottsága a Farkasréti tér ügyében. A teret a XII. kerület átnevezné, a XI. nem. Döntés egy hét múlva várható.

Nem támogatja, de nem is utasítja el a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága a Farkasréti Tér nevének megváltoztatására beterjesztett javaslatot. A bizottság ülésén szavazategyenlőség alakult ki a javaslat támogatói és ellenzői között.

A XI. és a XII. kerület határán álló tér nevét a XII. kerületi képviselőtestület egyhangú határozata alapján akarták Márton Áron térre átnevezni. A XI. kerületi testület viszont határozatban utasította el a tér nevének megváltoztatását, bár azzal egyetértettek, hogy Márton Áronról valahol utcát nevezzenek el.

A XII. kerület főépítésze a főpolgármesteri hivatalhoz írt táblamagyarázó szövegben megállapította, hogy az 1980-ban elhunyt erdélyi római katolikus püspök a magyarság szellemi-erkölcsi vezetője volt. Prédikációban tiltakozott a zsidók deportálása ellen. A szószékről felemelte szavát a magyar kisebbség jogaiért is.

A névváltoztatást szorgalmazó Márton Áron Társaság a főpolgármesterhez írt levélben rámutatott, hogy a Farkasréti tér környékén már több olyan személyről neveztek el közterületet, akik példát mutattak emberségből és életük kockáztatásával is felléptek a kirekesztés, a diktatúrák ellen. Emlékeztettek arra, hogy már 1996-ban is kezdeményezték a névváltoztatást. Erre azonban 2005 szeptember végéig jogszerűen nincs lehetőség.

A bizottság elé került hivatali előterjesztés rögzíti, hogy a Fővárosi Tanács hatályos rendelete szerint személyről csak halála után legalább 25 évvel lehet utcát elnevezni. Mivel Márton Áron 1980. szeptember 29-én hunyt el 84 éves korában, így szeptember végével jogilag lehetőség van arra, hogy utcát nevezzenek el róla.

A vitás kérdésben várhatóan a jövő héten csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Comments are closed.