Forrás: Origo

Egy nappal a gázai kivonulás után máris történtek erőszakos cselekmények izraeliek és palesztinok között: egy palesztin férfi az éjszaka megkéselt két ultraortodox zsidót Jeruzsálem óvárosában. Nem sokkal később izraeli katonák négy szélsőséges palesztint öltek meg egy menekülttáborban.

Négy szélsőséges palesztint öltek meg izraeli katonák szerda este a ciszjordániai Tulkarm menekülttáborban. Izraeli katonai források szerint az áldozatok között volt a radikális palesztin szervezet, az Iszlám Dzsihád egyik vezetője is.

Az izraeli rádió és szemtanúk egyaránt arról számoltak be, hogy álruhás izraeli katonák az esti órákban behatoltak a táborba, hogy őrizetbe vegyenek több palesztin szélsőséges személyt. Izraeli források azt állították, hogy a palesztinok tüzet nyitottak, az izraeli katonák viszonozták azt, s a palesztinok ennek során vesztették életüket.

Ugyancsak az idézett források közölték, hogy az izraeli hatóságok a szóban forgó csoportot tették felelőssé több öngyilkos merénylet szervezéséért, annak tagjai harcot hirdettek Izrael állam megsemmisítéséért.

Nem sokkal korábban egy palesztin férfi megkéselt két ultraortodox zsidót Jeruzsálem óvárosában, s közülük az egyik életét vesztette. Az erőszakos cselekmények kiújulása egy nappal követte a gázai övezeti zsidó telepek és négy ciszjordániai telep kiürítését Izrael által, ami remény szerint előrelépést hozhat a közel-keleti békefolyamatban.

(MTI)

Comments are closed.