Forrás: MNO

A venezuelai elnök meggyilkolását szorgalmazó tele-evangelista Pat Robertson műsorát minden reggel – és ismétlésben éjjel – közvetíti a Magyar ATV. Robertson, aki nem először javasolta emberek likvidálását, 1989-ben Magyarországon is járt, s találkozott Németh Sándorral, a Hit Gyülekezete lelkészével. Németh szerint a Robertson nevével fémjelzett 700-as Klub az ATV egyik nagyon fontos keresztény műsora.

A Hugo Chávez venezuelai elnök likvidálását javasoló Pat Robertson tévé-evangelista műsorát, a 700-as Klubot – melynek hétfői adásában a nemzetközi felháborodást kiváltó mondat elhangzott – minden reggel, illetve ismétlésben éjszaka magyar tolmácsolással közvetíti a Hit Gyülekezetével kapcsolatba hozható Magyar ATV. Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetőlelkésze egy vele készült korábbi interjúban Robertson műsoráról így nyilatkozott: „Az ATV másik nagyon fontos keresztény műsora a 700-as Klub, amely hasznos útmutatásokat ad a keresztény életvitel, család, értékrend megvalósításához, fenntartásához. E műsoron keresztül a magyar nézők megismerhetik a több évszázados tradícióval rendelkező amerikai evangéliumi kereszténység erényeit, problémáit, kihívásait, és az ezekre adott válaszokat, megoldásokat is”.

A „keresztény erényeket” felmutató műsor – mely egyébként kiáll az iraki háború mellett, és amerikai katonákat is felvonultat „élőben”, hogy sikereikről sztorizzanak – vezetője, aki egyben a CBN amerikai televízió alapítója, nem először szorgalmaz gyilkosságot. Pár éve megjegyezte, hogy az Egyesült Államok küldhetne ügynököket Osama bin Laden, Kim Dzsong Il észak-koreai és Szaddám Huszein iraki diktátor meggyilkolására. Tavaly pedig kilátásba helyezte, hogy ha Bush elnök változtat közel-keleti politikáján és magáévá teszi azt az álláspontot, hogy Jeruzsálem legyen egyidejűleg mind a zsidó, mind a palesztin állam fővárosa, a déli protestánsok megvonják tőle támogatásukat. „Ha az elnök hozzányúl Jeruzsálemhez, elveszíti valamennyi evangélizáló protestáns támogatását, és akkor mi egy harmadik pártot hozunk létre” – mondta Jeruzsálemben Robertson, aki szerint az arab országok Izrael megsemmisítésére törnek. 1986-ban Robertson a Halloween-ünnepet szüntette volna meg az USA-ban, és ördögi rituálékról beszélt a gyermekek maskarás mulatsága kapcsán. A tévéprédikátor a hét közepén egyébként a honlapján közzétett írásban elnézést kért a Chavez meggyilkoltatására vonatkozó kijelentéséért, majd kitért a venezuelai elnök barátságára Szaddám Huszeinnel és Fidel Castróval. Mint megjegyezte: ő olyan ember, hisz a békében, de nem minden áron.

Hisz – illetve hitt – viszont abban, hogy az egykori KGST-országok demokrácia felé tartó mozgása a legnagyszerűbb lehetőséget kínálja a keresztény evangelizáció számára. 1989-ben el is látogatott Magyarországra, ahol találkozott Németh Sándorral, a Hit Gyülekezete lelkészével. Németh a Hetek című hetilapban – mely szintén a gyülekezethez kötődik – megjelent írásában kifejti: „A hagyományos keresztény világ már nem hagyhatja figyelmen kívül a pünkösdi-karizmatikus mozgalmat. (…) A történelmi keresztény irányzatok már számos országban kénytelenek voltak tudomásul venni, és modus vivendit kialakítani az általuk nem kívánt megújulási mozgalommal. Erre a változásra előbb-utóbb a posztkommunista országokban is sor fog kerülni, ha számukra valóban Európa a cél.”

Az Új Exodusnak, a Hit Gyülekezete lapjának 2001 decemberében Robertson így fogalmazott az akkor még jövendőbeli uniós bővítés kapcsány: „(…) egy „Európai Egyesült Államok” nagy áldás lehet a világnak, ha megszabadul az egyéni szabadságot korlátozó vallási-politikai hagyományaitól. De átkot is jelenthet, amennyiben a gazdasági erőt a kormányok majd az emberek ideológiai elnyomására akarják felhasználni. Számomra úgy tűnik azonban – például abból, ami Magyarországon történik -, hogy a posztkeresztény Európát is megrázza Isten, és az emberek érdeklődése a reformáció korához hasonlóan újra a szellemi igazságok felé fordul”.

A Hit Gyülekezete 1993-ban kiadta Robertson Az új világrend című könyvét (mely az alcím szerint „teljesen megváltoztatja az életed”. A szerző „egy ördögi összeesküvést leplez le”, melynek főszereplői az ENSZ és a nemzetközi pénzügyi szervezetek, melyek a kereszténység és az USA elpusztítására törnek. A fordítás lektora egy akkori szabad demokrata politikus, Hack Péter volt.

Comments are closed.