Forrás: HVG

A ciszjordániai Túl-Karm menekülttábor ellen végrehajtott izraeli támadásban szerdán öt palesztin vesztette életét.

A Hamász és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében aktivisták hangosbeszélőkön szólítottak fel bosszúra Túl-Karm utcáin. Gázában ugyancsak bosszúval fenyegetőzött az Iszlám Dzsihád. Az izraeli hadsereg közleménye szerint az éjszakai támadás valamennyi áldozata szélsőséges fegyveres aktivista volt, s közöttük volt az Iszlám Dzsihád szervezetének egyik vezetője is.

Túl-karmi lakosok állítása szerint azonban ketten fegyvertelen tizenévesek voltak. Az izraeli rádió és szemtanúk egyaránt arról számoltak be, hogy álruhás izraeli katonák az esti órákban behatoltak a táborba, hogy őrizetbe vegyenek több palesztin szélsőséges személyt. Izraeli források azt is állították, hogy a palesztinok tüzet nyitottak rájuk, az izraeli katonák viszonozták azt, s a palesztinok ennek során vesztették életüket. Mahmúd Abbász palesztin elnök azzal vádolta meg Izraelt, hogy romba dönti a béke távlatait.

Nem sokkal a szerdai izraeli támadás előtt, szerda este egy palesztin férfi megkéselt két ultraortodox zsidót Jeruzsálem óvárosában, s közülük az egyik, egy brit állampolgár életét vesztette. Csütörtöki rendőrségi közlés szerint az áldozat társa, akit a támadó megsebesített, amerikai állampolgár volt. Neki sikerült eljutnia egy rendőrőrsre, hogy riassza a hatóságokat. Mindketten egy jesiva (Talmud-iskola) hallgatói voltak. A támadónak sikerült elmenekülnie.

Három év óta ez volt az első palesztinok által elkövetett merénylet Jeruzsálem óvárosában, amely a város 1967-ben Izrael által annektált keleti részében fekszik. Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter szerint „nagyon fájdalmas, de nem stratégiai jellegű” merénylet történt, az elkövető feltehetően nem tagja semmilyen mozgalomnak és ezért nehéz lesz kézre kerítése.

MTI

Comments are closed.