Forrás: Híradó

A Palesztin Hatóság már nem élő palesztin vezetőkről, illetve szélsőséges emberekről szándékozik elnevezni az Izrael által kiürített gázai övezeti zsidó kolóniák egyikét-másikát

A palesztinok el akarják tüntetni az övezet 38 évig tartó izraeli megszállásának minden jelét, de egy izraeli tisztségviselő szerint a kívánt hatással ellenkezőt érnének el azzal, ha a zsidó állam legfőbb ellenségeiről neveznék el a kolóniák helyén felépítendő városokat, falvakat.

Freih Abu Meddein, a palesztin földhatóság vezetője viszont újságíróknak nyilatkozva csütörtökön úgy vélekedett: „képtelenség lenne megtartani azokat a településneveket, amelyek a megszállás jelképei voltak”. Szerinte „ezek a helyek mártírok vagy történelmi személyiségek nevét fogják viselni”.

Egyelőre nem tudni, hogy a kiürített 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai kolónia közül bármelyiket is valamely öngyilkos merénylőről akarják-e elnevezni. Sok öngyilkos merénylőre nemzeti hősként tekint sok palesztin, de Izrael és a nemzetközi közösség zöme terroristáknak tekinti őket.

A palesztinok mindenkit mártírnak neveznek, aki Izrael elleni támadásban halt meg, vagy akit izraeliek megöltek a már csaknem öt éve tartó második palesztin felkelésben.

Palesztin források elmondták: a héber településnevek arabra változtatásának folyamata még nagyon az elején tart, de azt már fontolgatják, hogy Arafatról és Jaszin sejkről neveznek el egyet-egyet.

„Reméljük, hogy a palesztinok megértik: itt egy új lehetőség a megbékélésre, s a kívánt hatással ellenkezőt váltana ki az, ha olyan emberekről neveznének el településeket, akik felelősek az olyan politikáért, amely szenvedéshez és halálhoz vezetett” – mondta Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.