Forrás: HVG

A keresőóriás e-mailszolgáltatása után most valós idejű szöveges és hangalapú beszélgetőprogram kifejlesztésével bővíti a portfolióját.

Az augusztus 24-én induló Google Talk elnevezésű szolgáltatás bevezetése kemény dió lesz a cég számára, ugyanis olyan konkurensekkel szemben kell majd megállnia a helyét, mint az America Online AOL Messengere, a Microsoft MSN-je, az izraeli fejlesztésű ICQ, illetve a telefontársaságok legfőbb mumusává előlépett Skype.

Az ABC News értesülései szerint a Google az elmúlt napokban igen intenzíven mozgolódott a piacon. Nemrégiben mutattak be egy ingyenes programot, amellyel a felhasználók a saját számítógépükön kereshetnek különböző adatokat. Alig egy hete pedig bejelentették, hogy négymilliárd dollár értékben ismételten részvényeket bocsátanak ki. Egyes elemzők szerint ezzel a tranzakcióval a cég hosszútávú projektjei – például internetes telefonszolgáltatás – számára készíti elő a terepet.

A Google-nak meg kell majd küzdenie az üzenőprogramok felhasználóiért, ugyanis a ComScore Media Metrix júliusi jelentése szeritn az AOL szoftverét 41,6 millióan, a Yahoo Messenger-t 19,1 millióan, míg az MSN Messengert 14,1 millióan használják csak az Egyesült Államokban. Az ICQ nemzetközi felhasználóinak a száma 2001-ben átlépte a százmilliós határt.

Az üzenőprogramokat használó internetezőket nehéz szolgáltatásról átcsábítani a másikra, ugyanis a már meglévő beszélgetőpartnerekkel csak akkor lehet fenntartani a kapcsolatot, ha ők is váltanak. A főbb üzenőprogramok között nincs átjárás, annak ellenére, hogy már évek óta ígérgetik a fejlesztők, hogy összekötik a különböző szolgáltatásokat. Egyelőre azonban erre nem került sor, így aki több fórumon is jelen szeretne lenni, az nem tehet mást, mint több programot futtat egyszerre, illetve letölt egy univerzális szoftvert, amely több üzenőprogram protokolljait is kezelni tudja, mint például a Miranda, illetve a Trillian.

A Google szoftvere nyílt szabványokat használ, ezért kisebb – hasonló technológiákat használó – hálózatok segítségével fog működni. A felhasználók üzeneteket válthatnak az Apple gépekre fejlesztett iChat, a Trillian és a nyílt forráskódú Gaim felhasználóival.

A legnépszerűbb keresőmotort üzemeltető cég üdvözölné, ha programozók beépítenék a technológiájukat készülő alkalmazásaikba.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a fejlesztők által kiterjesszük a hálózatunkat, ha a szoftverünk megjelenhetne akár játékprogramokban, akár egyéb alkalmazásokban” – nyilatkozta az ABC News-nak Georges Harik, a Google termékfejlesztési igazgatója.”

A Google Talk egyszerű kezelőfelülettel, kevés grafikával a kezdő felhasználók számára is áttekinthetővé teszi majd a valós idejű csevegést. A konkurensektől eltérően az alkalmazás reklámokat sem jelenít majd meg a fejlesztők ígéretei szerint.

hvg.hu

Comments are closed.