Forrás: Híradó

A 75 éves Rubin Tibor kitüntetését volt bajtársai, veteránszervezetek és kongresszusi képviselők évtizedek óta szorgalmazzák

Geoerge Bush amerikai elnök szeptemberben egy magyar holokauszttúlélőt a harc közben tanúsított bátorságért járó legmagasabb elismeréssel, a Medal of Honor becsületrenddel tüntet ki.

Rubin Tibor az amerikai hadsereg katonájaként a koreai háborúban 24 órán át egyedül védett egy dombot a több hullámban támadó ellenséggel szemben, hogy biztosítsa századának visszavonulási útvonalát.

A pásztói születésű, Kaliforniában élő 75 éves Rubin Tibort szeptember 23-án tüntetik ki egy fehér házi ünnepségen, s a Pentagonban is ünnepséget rendeznek a tiszteletére.

A férfit 13 éves korában hurcolták a mauthauseni koncentrációs táborba, ahol két évet töltött. Szülei nem élték túl a tábort, de neki sikerült életben maradnia az amerikai felszabadítók megérkezéséig. 1948-ban telepedett le New Yorkban, majd 1950-ben jelentkezett a szárazföldi erők kötelékébe, hogy Koreában harcoljon.

1950. november 1-én megsebesült, és az észak-koreaiak oldalán harcoló kínaiak fogságba esett. A túlélésből már alapos kiképzést kapott Rubin életét kockáztatva éjszakánként a táboron kívüli raktárakból szerzett élelmet, amelyet megosztott fogolytársaival. A volt foglyok tanúságtétele szerint szerint ezzel 35-40 társuk életét mentette meg.

Volt bajtársai, veteránszervezetek és kongresszusi képviselők évtizedeken át szorgalmazták kitüntetését, de kérelmük csak most talált meghallgatásra.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.