Forrás: Index

Index/MTI

„A nyilasok rosszabbak voltak a náciknál” – nyilatkozta egy Ausztráliában élő magyar zsidó arra reagálva, hogy kedden kiderült, a nyilas párt egyik aktivistája ott él. A nyolcvankilenc éves Polgár Lajos a mai napig tagadja, hogy a nyilasok részt vettek volna a magyarországi zsidóság deportálásában.

Egy másik háborús bűnös?

Jelenleg már folyik egy kiadatási eljárás háborús bűnök elkövetése miatt. A Fővárosi Bíróság (FB) ez év márciusában rendelte el nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását Charles Zentai (Zentai Károly), Ausztráliában élő, feltételezett háborús bűnös ellen. A Perthben élő 86 éves Charles Zentai nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak a Wiesenthal központ nácivadászai.

Charles Zentait azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. A Simon Wiesenthal Központ adatai alapján Zentai emellett két másik személy, Madár Béla és Nagy Lajos társaságában hurcolt el zsidókat Budapesten 1944 októberétől, és rendszeresen bántalmazta őket. Charles Zentai júliusban megjelent a perthi bíróság előtt a kiadatása ügyében, a következő meghallgatást szeptemberre tervezik.

Felháborodással fogadták Ausztráliában élő magyar zsidók egy volt nyilas kijelentéseit, miszerint a nyilasok alatt nem deportáltak zsidókat Magyarországról – írta szerdán egy ausztrál lap, a The Australian.

Hazugság

Az újság egykori deportáltakat szólaltat meg. „Több mint hazugság” – mondta Nick Gardos holokauszt-túlélő Polgár Lajos kijelentéséről, hogy a nyilasok nem voltak felelősek zsidók kitelepítéséért. Mint mondta, őt is egy nyilas parancsnok, Endre László parancsára deportálták Budapestről és vitték kényszermunkára, majd 1944. július 3-án Auschwitzba.

Egy másik auschwitzi túlélő, a Sydneyben élő John Weiner arról számolt be a lapnak, hogy mielőtt elhurcolták a haláltáborba, szemtanúja volt annak, hogy a nyilas párt tagjai zsidókat kínoztak meg, bikacsökkel és bokszerrel verték őket. A nyilasok „rosszabbak voltak a náciknál” – mondta George Freuden, aki menekültként érkezett az országba.

A 89 éves Polgár előző nap az újságnak Ferntree Gully melbourne-i elővárosban lévő otthonában adott interjújában tagadta, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna, és hogy felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt.

Nem vagyok náci

„Magyar nemzetiszocialista vagyok, nem pedig náci”- jelentette ki szerdán egy másik újságnak, a Herald Sunnak Polgár, akinek dolgozószobájában ott lóg Szálasi Ferenc egykori hungarista vezető képe. „Hungarizmus, nem fasizmus, nem hitlerizmus és nem antiszemitizmus” – mondta a párt nézeteiről a lap újságírójának.

Családja felháborodva fogadta, hogy vizsgálatot követelnek a férfi ellen. Fia a Herald Sunnak kijelentette: apja 1957-ben átesett az Ausztrál Biztonsági és Hírszerzési Szervezet (ASIO) és más szervek vizsgálatán, és ezek a vizsgálatok tisztázták mindenféle háborús bűn elkövetése alól.

Vizsgálódnak

Polgár megtalálója, Michael Danby munkáspárti képviselő annak kivizsgálását követeli az ausztrál kormánytól, hogy miként érkezhetett az országba a II. világháború után több fasiszta párttag is. „Nyilvánvalóan a náci Németország egyik bábállamának magasrangú tisztviselője volt. Ki akarom deríteni, hogy hazudott-e, amikor vízumot kapott az országba, nem érdekel, hogy ez ötven éve történt” – nyilatkozta az Australiannek.

Az ausztráliai magyar nagykövetség szóvivőjének tudomása szerint Magyarországon nem indult vizsgálat Polgár ellen, de „ha háborús bűnt követett el, bizonyos vagyok benne, hogy megtesszük a szükséges lépéseket”.

A Legfőbb Ügyészségre egyelőre nem érkezett megkeresés a Simon Wiesenthal Központtól, az Ausztráliában élő volt magyar nyilas ügyében – közölte az MTI. Efraim Zuroff, a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet jeruzsálemi központjának vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, Polgár Lajos Gera József segédeként tevékeny szerepet játszott a nyilas párt céljainak megvalósításában, és az a legkevesebb, hogy tevékenységét kivizsgálják, és szükség esetén vádat emeljenek ellene.

Comments are closed.