Forrás: Híradó

Műsorvezető: CSETE BEÁTA

– Árvíz egész Európában – több halálos áldozata van az ítéletidőnek

– Felavatták a megbékélés emlékparkját Aradon – emlékmű a magyar és román hősöknek

– Horogkeresztet és antiszemita feliratokat festettek a kolozsvári zsinagóga falára

Az utóbbi hét napban 18 emberéletet követelt Romániában az árvíz. A meteorológusok szerdán további esős időt jeleznek. Özönvízszerű esőzések okoznak áradásokat Ausztriában, Tirol és Vorarlberg egyes vidékein hétfőn a lehullott csapadék mennyiség négyzetméterenként meghaladta a száz litert. A tartomány nagy részét az árvíz és a sárlavinák elzárták a külvilágtól. Több ember eltűnt, egy meghalt. Szlovéniában és Horvátországban is tombol az ítéletidő. A horvát hatóságok árvízi riadót rendeltek el az ország északi részében, mintegy húsz település lakóit kiköltöztették.

Aradon felavatták a Román-Magyar Megbékélés Emlékparkját. A Maros-parti város az első Romániában, amely egyazon téren állít emlékművet az 1848-49-es szabadságharc magyar és román hőseinek.

ARADI MEGBÉKÉLÉSI EMLÉKMŰ

Készítette: Puskel T.Emese, Sándor István, Arad

Aradon az egykori Tűzoltók terén tavaly áprilisban került új helyére Zala György hányatott sorsú Szabadság-szobra. A Megbékélési Emlékparkká átkeresztelt téren a román 48-asok diadalívének akkor még csak a méretarányos makettjét koszorúzhatták meg az ünnepségen résztvevő magyarországi és romániai hivatalos személyiségek. Tizenhat hónapig kellett várni, amíg az Emlékpark kiegészült a román emlékművel.

BOGNÁR LEVENTE alpolgármester, Arad-Bízom abban, hogy Arad múltja, a multikulturalitása, és a többvallásos egyetértés biztosítja azt a gondolkodásmódot, amit itt hagyományt jelentett, és reméljük, hogy a jövőben is biztosítja a megértést.

A parkavató ünnepségen megjelentek a román kormány képviselői, Arad magyarországi és szerbia-montenegrói testvérvárosának polgármesterei. „Mi nem konfliktusokra, hanem megbékélésre vagyunk ítélve. A megbékélés hosszú történelmi folyamat. Ebben a folyamatban rendkívül fontos állomás Arad és a Megbékélési Park” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Markó Béla, RMDSZ elnök. Az Emlékparkban felvonták a két nemzet, valamint az Európai Unió zászlaját.

MARKÓ BÉLA miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-Nem gondolom azt, hogy ezzel most már minden megoldódott, hogy rendben van a megbékélés körül minden, de az biztos, hogy fontos állomása ez egy folyamatnak, hiszen ennek a parknak a megléte, a kiteljesítése, a lobogók fölvonása végül is mégis csak azt jelenti, hogy nem a kétkedőknek volt igazuk, hanem a bizakodóknak, és azoknak főleg, akik dolgoztak is ezért a célért.

Az ünnepség a helyi filharmónia szabadtéri koncertjével zárult.*

Cáfolta az egyik magyar napilap által elindított kémtörténetben játszott állítólagos szerepét a hírbe hozott Szatmári-házaspár. A cikk szerint a házaspár nőtagja korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalánál dolgozott, és itt idézem: „intim kapcsolatba került” a hivatal azóta már leköszönt vezetőjével, valamint „ennek a kormányzati ciklusnak egy volt és egy jelenlegi miniszterével”. A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly kiutasított az országból egy házaspárt, mivel a titkosszolgálat gyanúja szerint a román hírszerzésnek dolgozott. Szatmári Tibor, aki feleségével együtt jelenleg is Magyarországon él, úgy fogalmazott, hogy a lap írása több részigazságra alapuló rágalom. Bálint-Pataki József a HTMH volt – az üggyel kapcsolatba hozott – elnöke a Kárpáti Krónika megkeresésére elmondta: megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, valamint határozottan visszautasítja, hogy bármilyen köze lenne a kémtörténethez. A lapban megjelent állítások miatt – mind emberi, mind szakmai okokból – jogi lépéseket tesz majd a médium ellen.

Horogkeresztet és antiszemita feliratokat festettek ismeretlen tettesek a kolozsvári Malom utcai zsinagóga falára. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de a Zsidó Hitközség illetékesei pesszimisták az eredményt illetően.

HOROGKERESZT A ZSINAGÓGÁN (ism.)

Készítette: Lepedus Péter, Tofán Zsolt, Kolozsvár

A Malom utcai zsinagóga jelenleg egy kortárs művészeti központnak ad otthont. Falán, a héten jelentek meg a falfirkák, a horogkereszt melletti grafiti magyar jelentése: tűnj el. A bejárat mellé románul a Nem szót festették fel. A kolozsvári Zsidó Hitközség értesítette a rendőrséget, amely megkezdte a nyomozást.

MÜLLER BÉLA elnökségi tag, Zsidó Hitközség, Kolozsvár-Nekünk sajnos kevés lehetőségünk áll rendelkezésünkre, mi igyekszünk mozgósítani a hivatalos kormányszerveket, és a helyi rendfenntartó szerveket, hogy ezeket az eseteket nyomozzák ki, de még egyetlen egy esetet sem tudtunk kimutatni, ami ki lett volna vizsgálva, és a tettesek meg lettek volna büntetve.

Tavaly a Kolozs megyei Pusztakamarás határában levő Zsidó mártír-temető falára festettek horogkereszteket és antiszemita feliratokat. A rendőrség azóta sem találta meg a tetteseket. A Zsidó Hitközség nehezményezi, hogy Romániában még mindig működik a hírhedt Vasgárda utódszervezete, az Új Jobboldal, amely antiszemita hangvételű lapot is terjeszt.*

Most pedig további híreink következnek röviden:

-A csíksomlyói Kallott házban a csíki oktatás egy évszázados emlékeit tekinthetik meg a látogatók. A palavesszőtől a kicsorbult iskolacsengőig, az 50-es évek Sztálin-képes osztálytermétől a Ceausescu-éra úttörő egyenruhájáig, minden a letűnt évszázadra emlékeztet. Az augusztus 28-ig nyitva tartó kiállítást eddig több mint 2400-an tekintették meg.

-Légiriadót tartottak a közelmúltban Székelyudvarhelyen. A gyakorlat csak fél-sikert hozott, az emberek többsége ugyanis nem tudta, hogy ilyen esetben mit kell tennie. A polgári védelem ezért tájékoztató kampányba kezd. Légiriadó-gyakorlatra legközelebb 2007-ben kell számítani a városban.

-Új kézilabdacsapata alakult Székelyudvarhelyen. A Junior Kézilabda Club bemutatkozó mérkőzését a Pick Szeged ellen játszotta. A találkozó előtt a két klub vezetői megegyeztek abban, hogy közösen segítik a tehetséges erdélyi játékosok magyarországi karrierjét. A szegedi csapatnak máris van egy udvarhelyi tagja, Illyés Ferenc személyében.*

Honismereti tábornak adott otthont a Bihar megyei Szentjobb, ahol Szent László uralkodásától a tatárdúlásig őrizték Szent István király jobbját. A település innen kapta nevét.

HONISMERETI TÁBOR (ism.)

Készítette: Balla Tünde, Villányi Zoltán, Nagyvárad

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság honismereti táborát 13. alkalommal szervezték meg az idén. A műemlékvédő egyesület célja, hogy a Partiumból összesereglő fiatalokkal megismertesse a térség műemlékeit, természeti és néprajzi értékeit.

DUKRÉT GÉZA elnök, Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság-Szentjobbra azért is jöttünk el, mert mint ősi történelemmel rendelkező település, és úgy gondoltuk, hogy az itt lévő apátsági épületek környékét megtakarítsuk, hogy a távolról is látszódjanak az épületek, amelyek a hajdani várra vannak építve.

A több mint harminc fős dolgos csapat a hajdani Bocskai vár fölötti apátsági épület mellett vert tanyát, hogy a burjánzó növényzetből kiszabadítsa azt.

JÓZSA NORBERT LÓRÁND Szilágysomlyó-Amikor bármilyen műemléket megtisztítunk, vagy valamilyen teret rakunk rendbe, várat, akkor gondolom, hogy ezáltal a magyar történelmi tudásunk gazdagodik és a magyar identitásunk is megerősödik.

Az elmúlt tizenhárom évben megtisztították a fenesi Béla várat, Sólyomkő várát, az érábrányi romtemplomot és néhány jelentős Bihar megyei arborétumot.*

Most pedig néhány hír a Kárpát-medencében megjelenő lapokból:Romániában várhatóan vegyes román-amerikai bázisok lesznek, melyeket mindkét hadsereg katonái használnak majd – jelentette ki Teodor Atanasiu román védelmi miniszter a Bihari Naplónak adott interjújában. Ilyen bázisok vélhetően csak Dobrudzsa területén lesznek.

Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök lemondásra szólította fel gazdasági miniszterét. Pavel Rusko három lapban fizetéses hirdetésben próbálja tisztára mosni magát a sikkasztás gyanúja alól – olvasható az Új Szó című pozsonyi napilapban.

Megbukik a szerb kormány még az idén ősszel, és az előrehozott választásokat a jövő év elején ejtik majd meg – olvasható a Vajdasági Magyar Szó elemző írásában. A napilap politológusok okfejtésére hivatkozva úgy véli, hogy a kormány bukását a koalíciós partnerek közötti mélyülő ellentétek, és a Marko Milosevic iránti nehezen megindokolható ügyészi határozat eltérő megítélése sietteti.

Kárpáti Krónika

Comments are closed.