Forrás: HVG

Az izraeli rendőrség kommunikációs osztályának vezetője ki lehetne más, mint egy magyarajkú tiszt. Dr. Erán Iszrael, aki Temesváron született, négy évesen érkezett Izraelbe 1952-ben, de 35 évig alig beszélte szülei nyelvét. Ám beiratkozott az ELTÉ-re Budapesten, a közelmúltban doktorált, így újra belejött a magyarba. A hvg.hu-nak éppen akkor adott adott interjút, amikor az utolsó kitelepítésre szánt falu, Szanur kiűrítésével végeztek.

hvg.hu: Azért volt ilyen sikeres a kitelepítés, mert kiválóan fölkészültek, vagy mert a telepesek és a tüntetők békésebbek voltak, mint várták?

Erán Iszrael: Főleg azért, mert a rendőrség gyorsan és jól dolgozott, minden nyugodtan zajlott. A dolgok gyorsabban történtek, mint ahogy eredetileg gondolták. A rendőrök tudták, mi a dolguk, már három hónapja csak ezt gyakorolták. Komolyabban senki sem sérült meg, ez minősíti munkánkat.

hvg.hu: Miért hurcol a vállán egy videókamerát?

E.I.: Minden akciót rögzítettünk a kitelepítéskor. Amikor bemegyünk egy családhoz, amikor az egyenruhásoknak kell összepakolni a lakásokban, lefilmeztük a vitákat, összecsapásokat. Ágy később nem lehet vita tárgya, ki kezdett egy-egy összecsapást, vagy hogy mi is volt a lakásban a kiköltözés előtt. A filmek és fényképek egy részét föltesszük a honlapunkra: www.police.gov.il. Akárki felhasználhatja őket, csak írja oda a forrást, vagyis, hogy az izraeli rendőrség felvétele.

hvg.hu: Szóba került a rendőrségnél is a szolgálatmegtagadás, ugyanúgy mint a hadseregben? Volt tiltakozás azt ellen, hogy civileket költöztessenek ki az otthonaikból?

E.I.: Ilyesmi nálunk föl sem merült. A rendőrség szakmai testület, ide az emberek önként jelentkeznek, számunkra ez kenyérkereset. Itt nincs az, hogy valaki szembeszáll a rárótt feladattal, mert akkor kirúgják és kereshet magának másik munkahelyet. Megfigyelésem szerint egyébként a rendőrség világszerte szakszerűbb, mint a hadsereg.

hvg.hu: Hány izraeli rendőrt vetettek be a kitelepítési hadműveletbe?

E.I.: Több mint nyolcezret, a teljes létszámnak csaknem a felét. Vannak barátaim a magyar rendőrségnél, úgyhogy néhány dolgot össze tudok hasonlítani. Magyarországon 4o ezer fő a rendőri állomány, míg Izraelben mindössze 2o ezer hivatásos rendőr van, amihez hozzájön ötezer határőr, akik a rendőrség állományába tartoznak. Mi tehát sokkal kevesebben vagyunk, ám nehezbb dolgunk van, mint magyar kollegáinknak: a bűnüldözés mellett a terror elleni küzdelem is főleg ránk hárul.

Shiri Zsuzsa/ Jeruzsálem

Comments are closed.