Forrás: HVG

Sok minden feltámad ezen a héten. Újjáélednek a nyolcvanas évek, hozzánk látogat a The Cure és az Alphaville. Örley Istvánról, A Flocsek bukása című kötet szerzőjéről elnevezett irodalmi kör is feltámad egy estére: Szigligeten. Feltámad a science-fiction szelleme, Tevje, a tejesember, a performance már-már temetett műfaja és a tetszhalott Love Parade pesti változata! Programok a hvg.hu-tól!

Ásd ki a föld alól

Dig! – Ezt kapd ki!

Egy zenekar áll a film középpontjában. A – talán minálunk nem, de angolszász területen mégiscsak – kultikus Dandy Warhols. A mű a filmesek rendelkezésére álló 1500 órányi dokumentum-nyersanyag és Courtney Taylor kommentárjai segítségével Anton Newcombe portréját rajzolja meg: az underground sztárét, aki vitathatatlan tehetsége ellenére a szélesebb közönség körében ismeretlen maradt. A film egyben két megszállott zenész sztorija is, amely a koncertek és lemezfelvételek, letartóztatások és halálos fenyegetések, hullámhegyek és hullámvölgyek mellett az üzlet és a művészet közti választásról is szól. Kész szerencse, hogy nálunk ilyesfajta választás nem létezik (?).

Színes feliratos amerikai dokumentumfilm, 107 perc, 2004

16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendező: Ondi Timoner

Szereplők: Anton Newcombe, Joel Gion, Matt Hollywood, Peter Holmstrom

Lélektől lélekig

Ismerős a cím? Nos, nem Tóth Árpád versének megfilmesítéséről van szó; a 2005-ös Berlini Filmfesztivál nyitódarabja volt e mű. Régis Wargnier-t az egyik legnagyobb kortárs rendezőként tartják számon, a kosztümös eposzok nagymestereként, aki hírnevét az Indokína (1992), majd a Kelet-nyugat (1997) című filmekkel alapozta meg. Wargnier ritkán dolgozik: új filmje, a Lélektől lélekig nyolc évnyi munka gyümölcse. A filmet a kritikusok Az angol beteg (1996) és a Greystoke (1984) rokonaként tartják számon: fordulatos, romantikus kalandfilm, mely a XIX. századi Afrika vadonjaiban és a ködös Albionban játszódik. A film központi témája az evolúció. A történet szerint angol tudósok pigmeusokat hurcolnak Angliába, ahol alapos tanulmányozás után a hiányzó evolúciós láncszemet vélik bennük felfedezni. Csak egyetlen tudós akad, aki az afrikai vadakban lélekkel bíró embereket lát. Innen ered a film címe: Lélektől lélekig.

Francia-dél-afrikai-angol kalandfilm, 122 perc, 2005

Rendező: Régis Wargnier

Szereplők: Joseph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Iain Glen

Éljen a fantázia!

Sky kapitány és a holnap világa

Ez őrület. Tényleg. Több mint kétezer különleges képhatást használnak fel e játékfilmben, amely élőszereplős megoldással készült úgy, hogy kék háttérrel forgatták a filmet, és minden egyes képkockát a forgatás után digitális módszerrel töltöttek ki. Több mint hétéves munka eredményeként született meg Kerry Conran író/rendező szellemi teremtménye. Habár a filmnek gyakorlatilag nincsenek beállított forgatási jelenetei és helyszínei, Conran a legújabb digitális technikát használja arra, hogy a néző valósággal belemerüljön egy lélegzetelállítóan gazdag részletességgel megjelenített, rég elveszett sci-fi világba, ahol a fantázia ponyvaregényekbe illő képzetei is életre kelnek.

Amerikai-angol-olasz fantasy, 106 perc, 2004

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendező: Kerry Conran

Szereplők: Gwyneth Paltrow, Jude Law, Angelina Jolie, Giovanni RibisiFesztiválok

Big in Szeged

SZIN: a nyolcvanas évek Magyarországra jönnek

A The Cure és az Alphaville is fellép a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN), vagyis a nyolcvanas évek két – közel sem azonos értékű, de mégiscsak – sztárzenekara! Szegeden ott lesz persze a hazai fesztiválokat végiglegelő megannyi zenekar, de – bocs! – ez a buli most nem róluk szól. Amikor a nyolcvanas évek végén Budapestre jött a The Cure, napokig feketébe bújt, festett hajú és kihúzott szemű rajongókkal volt tele a város. Szegeden is fel fognak tűnni a darkok maradékai, az LD-50 talán már melegít. Robert Smith talán nem is tudja, mekkora hatása volt itt életművének – meglehet, csak azon tűnődik, legutóbbi albumai hogy fogynak errefelé. (Nos, jelentjük, úgy ahogy bármi egyéb.) Ha pedig a Marilyn Manson ellen tiltakozók sejtenék, mennyire depressziós és sötét is az igazi The Cure, hát nem tágítanának a Mátyás templom elől. Az Alphaville-re nem tudjuk, kik melegítenek, ez sosem volt kultikus banda, inkább slágergyár, ha nem is hosszú ideig. Forever Young, Big in Japan, satöbbi. Lehet nosztalgiázni. Aztán pedig ki-ki lehűtheti magát a SZIN színpadai melletti feszített víztükrű medencében, az Újszegedi Partfürdőben.

Szeged, augusztus 24. – 27.

A New Orleans – Visegrád tengely

Közép-európai Swingfesztivál

Nincs sok köntörfalazás: New Orleans – Visegrád. Ezt a címet viseli az első Közép-európai Swingfesztivál, ahol magyar, cseh, lengyel és szlovák zenészeket hallhat a nagyérdemű. Megfejtették a címet? Visegrádi orszáégokról van szó. Fellép a Gyárfás Trió, Szalóky Classic Jazz Band, Petra Ernxei, Szalóky Classic Jazz Band és még sokan mások. A híres klarinétos, Joe Muranyi ajánlása: „A swing nem egyszerűen egy stílus, hanem szemléletmód és életérzés is. Lehet, hogy sokan megdöbbennek ezen, de én Mozart zongoraversenyeiben és a magyar csárdásokban is érzem a swing lüktetését. Különös örömmel tölt el, hogy ez a tengerentúli eredetű, pompás műfaj nyolcvan évvel Louis Armstrong felbukkanása után Közép-Európában, így Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is töretlenül népszerű.” – fogalmaz Joe Muranyi. És milyen igaza van. Bárki ellenőrizheti a Művészetek Palotájában.

Budapest, Művészetek Palotája, augusztus 26. – 28.

Add elő magad!

Nemzetközi Kis Magyar Performance és Nehéz Zenei Fesztivál

Ez volna a héten az Editor”s Choice, vagyis a szerkesztők e heti külön ajánlata. Idén is lesz Szentendrén kísérletező alkotók fesztiválja, amelynek szervezői a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészei, a már-már kikopott performance-műfaj hazai úttörői: ef.Zámbó István, Szirtes János és fe.Lugossy László. Noha már valamennyien ismert és elismert művészek, ma ugyanúgy fontosnak érzik a kísérletező, szellemi horizontot tágító, formai kötöttségeket meghaladó művészeti megnyilvánulások létrehozását. Erre pedig igen alkalmas az előadó- és képzőművészet határait feloldó és szabadon újrateremtő forma: a performance. Itthonról és külföldről is számos, e műfajban otthonos alkotót hívtak meg, a performance-ek mellett képzőművészeti kiállítást, koncerteket, videó és filmvetítéseket élvezhet a közönség.

Szentendre, augusztus 26. – 28.Irodalom, színház

A Flocsek feltámadása

20 éves az Örley-kör

A Flocsek bukása Örley István legismertebb prózakötete volt. A Budapest ostromakor elhunyt magyar író volt a névadója a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az egyik legfontosabb (ha nem „a” legfontosabb) hazai írói csoportosulásnak. Az Örley-kör az Astoria kávéházban ülésezett és élte, vitatkozta, írta át a rendszerváltás pillanatait. Nagy idők nagy tanúi tehát – és ebben semmi irónia nincs.

Az esten részletek láthatóak a Balázs Béla Stúdió Örley-hajóról készült filmjéből, és elhangzik Tábor Ádám szövege is. A filmet teljes terjedelmében aznap a délutáni órákban, illetve kívánságra a beszélgetést követően levetítjük. Vendégek: Györe Balázs, Földényi F. László, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Rácz Péter. De tag volt, vagy eljárt a körbe annak idején még sok mindenki más, Kukorelly Endre, Garaczi László, Kemény István is.

A JAK (József Attila Kör) szigligeti tábora, Eszterházy-kastély,

augusztus 26. 21:00

A Millenáris nem nyugszik

Finita la Commedia – MOLTO VIVACE!

Már megszokhattuk: a Millenárison szinte hetente izgalmas produkciókba botlik (micsoda képzavar) a mozgásszínházak rajongója. Végtelen sebesség, energia és művészi intenzitás – ez jellemzi ezt az aktuális bemutatót, amelyben három gondolkodó, mégis alapvetően fizikai lény tiszta mozdulatok egész sorát mutatja be. (Ilyen még nem volt?) Mindenesetre valódi univerzális gyönyörűség ez az esős-kelős, virtuóz mozgásszínházi bemutató.

Budapest, Millenáris, augusztus 31. 19:00

Máriafürdői emlék

Marienbad

Marienbad; a Budapesti Zsidó Nyári Fesztivál előadásában, olyan színészekkel, mint Maia Morgenstern és Fehér Anna. Az eredetileg levélregénynek írt művet négyszereplős darabbá alakították át. A történet a Monarchia aranykorában játszódik, fontos alkotórésze egyfajta speciális humor. A szerző Solem Alechem, akinek sok nagysikerű darabja közül kiemelkedik a Tevje, a tejesember című kisregény, amelyből a ma már klasszikusnak számító Hegedűs a háztetőn című musical született.

Belvárosi Színház, augusztus 28-29., 5., 12., 18. 19:00

Jaga-diga-daj!

Hegedűs a háztetőn – musical

Sikerdarab, de mégsem mehet vele tutira senki, hiszen kemény dió a Hegedűs a háztetőn. Ez most itt a Szegedi Nemzeti Színház bemutató előadása. 1964-es New York-i bemutatója óta a Hegedűs a háztetőn a musical világának egyik csúcspontja. Egy század eleji oroszországi zsidó falu, Anatevka mindennapjai elevenednek meg a színpadon. Tevje, a tejesember súlyos gondokkal küzd; nemcsak a szegénység miatt, hanem azért is mert öt lányt kell férjhez adnia. A hagyomány szerint a férjjelölteket a házassságszerző ajánlja, és a szülők egyeznek meg a kiválasztott személyében. A lányok azonban egymás után lázadnak fel a hagyományok ellen. Szerelemből óhajtanak házasodni.

Szeged,augusztus 30. 19:00

Kiállítások

Vigyázat, törékeny!

Időben – térben – tűzben

Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítása

A Nemzetközi Kerámia Akadémia a legkiválóbb keramikusművészeket, a kerámiaművészet területén érdekelt szakértőket, kurátorokat, műkritikusokat, valamint kiállítóhelyeket tömöríti.

A kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió több mint 20 éve tagja az akadémiának. Szeptember 2-án, pénteken nyílik az elmúlt 10 évben a gyűjteményükbe került alkotásokat felvonultató kiállításuk. Hasonlóan reprezentatív bemutatkozásuk Budapesten 1996-ban volt a Magyar Iparművészeti Múzeumban. Most 86 művet tárnak közszemlére, 19 magyar és – 18 ország képviseletében.

Budapest Galéria, szeptember 2 – október 2.

A szem ünnepe

Flamand formák

Formatervezési, vagyis design-kiállításból elég kevés látható minálunk. Úgyhogy valóban izgalmas minden ilyen jellegű bemutató! Ez a kiállítás olyan hétköznapi tárgyakból készült válogatást mutat be, amelyek művészettörténeti értékkel bírnak. Mindegyik, a kivételes design miatt kiválasztott darab a flamand formatervezés utóbbi 100 évét jellemzi. A kiállítás nem szándékozik kimerítő áttekintést nyújtani vagy a jövőt meghatározó választékot kínálni. A célja, hogy Flandria művészettörténetének néhány mérföldkövére fókuszáljon. Hát fókuszáljunk!

Iparművészeti Múzeum, augusztus 13 – december 11.

Mi, vonalak

Mondd el egy vonalnak, hogy mi az a gömb

Veszely Beáta HÁ rajzai a Fészek Klubban

A „Mondd el egy vonalnak, hogy mi az a gömb” állítólag egy graffiti, avygis falfirka volt valahol Budapesten. Nos, nincs jobb cím egy képzőművészeti kiállításhoz, mint éppen ez a mondat. A hasonló című kiállítás-sorozat következő tárlataként, augusztus 24-től Veszely Beáta HÁ rajzai tekinthetők meg a Fészek Klub Herman-termében. Az alkotó részben az új médiumok (videó és digitális technológiák) felhasználásával dolgozik, részben olyan tradicionális eszközöket használ, mint a rajz és festészet, valamint felhasznál talált tárgyakat, képeket és szövegeket művei készítése során. Az elmúlt években több performanszot mutatott be, ahol élő lovak hátán ülve „őrizte” az adott kiállítást. Legújabban külön tereket hoz létre a munkái számára, ahol nagyméretű olajfestmények mellett videó- installációt állít ki.

Budapest, Fészek Klub, augusztus 24.

Koncert, buli

Kultúrák keresztezése

Budapest Klezmer Band – Sebestyén Márta

és a Muzsikás Együttes közreműködésével

Emlékezetes album volt, a Szól a kakas már, amelyen a Muzsikás zenekar erdélyi zsidó népzenét rögzített – és nem mellesleg az egész világot meghóüdította vele. Most ismét a zsidó és magyar népzene találkozik, ezúttal a színpadon. Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a „crossing-over”-t.

Budapest, Dohány utcai Zsinagóga, augusztus 31. 19:00

Valami tucc-tucc-tucc

Budapest Parádé

Berlinben elmaradt a Love Parade, de Budapest még tartja a frontot. A sokat látott és sokat megélt Andrássy úton újra üvegezhetik az ablakokat, hasít a szigorú kettőnégy, dobognak a szintetikus ütemek, repkednek az éteri szintihangok. És gördülnek a csiricsáré kamionok, platójukon a technot és a szeretetet hirdető lényekkel. Nem utolsó látványosság ez minden nyáron!

Nálunk tehát nem marad el a főváros hivatalos nyárzáró utcai karneválja, a Budapest Parádé, és újra csak az Andrássy út, a Hősök tere és a Felvonulási téren dübörögnek majd a kamionok. A nemzetközi hírű kulturális-szórakoztató eseményre Európa több országából is érkeznek vendégek, a parádé vendége lesz – a már törzsvendégnek számító berlini Love Parade kamion mellett – Ausztria és Oroszország egy-egy mozgó színpada is. Valamit tudunk.

Augusztus 27; Budapest

hvg.hu

Comments are closed.