Forrás: Origo

Amióta bemutatták nálunk Emir Kusturica Underground és a Macska-jaj című filmjeit, azóta töretlen a filmek befuttatásából oroszlánrészt vállaló szerb fúvószenekar, a Boban Markovic Orkestar népszerűsége hazánkban. A szerb trombitás a Csevegőszobában nem is tagadta, hogy lassan legalább annyira magáénak érzi Magyarországot, mint saját szülőhazáját.

A zenélés családi tradíció

Sziasztok! Megérkeztünk, egyenesen Olaszországból siettünk ide csetelni. Jöhetnek a kérdések!

Szinte már hazajár Magyarországra. Hogy tetszik? (cool)

– Helyes a kérdés, lassan 30 napja vagyunk a turnén, aminek Izraelben és még egy csomó helyen volt állomása, és most a buszon éppen arról beszélgettünk, hogy olyan ide jönni, mintha hazamennénk Szerbiába. 1999-ben léptünk fel először itt, azóta szinte megszakítás nélkül zajlanak a magyarországi fellépéseim.

Melyik a kedvenc magyar városa és miért? (zsirbufe_04)

– Budapesten nagyon szeretem, de Pécset is, sőt, Pécset jobban is szeretem. Pár igazi barátra leltem Pécsen, akikkel gyakran beszélek, akikkel akkor is tartom a kapcsolatot, ha otthon, vagy ha külföldön vagyok. De valóban, minden város gyönyörű Magyarországon.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve? (akarki_itt)

– 1988-tól 2001-ig a legnagyobb szerbiai fúvósfesztiválon – a mi legnagyobb ilyen versenyünk, ahol 200 trombitás méri össze az erejét – minden díjat elnyertem, évről évre én vittem haza a díjakat. Most már mint vendég utazom el ide, mert már nem a nyerés a fontos. 2001 óta nem versenyzem, csak ünnepi hangversenyeket adunk. Idén augusztus 2-án és 3-án lépünk fel, ha valakit érdekel ez a több tízezres rendezvény, szívesen látjuk ott.

Mióta zenélsz? Gondolom ez családi örökség. (cool)

– Amióta járok. 🙂 Családi tradíció nálunk a zenélés. Az édesapám klasszikus zenével foglalkozott, nem ért el nagy sikereket, de a nagyapám legendás trombitás volt, őt nem ismerhettem sajnos. Anyám elmondása szerint királyoknak zenélt, és nagyobb zenész volt, mint én.

Mit érez legnagyobb sikernek a pályafutásában? (akarki_itt)

– Isten már teljesítette az én nagy kéréseimet. Amikor elkezdtem trombitálni, az volt a vágyam, hogy a saját vidékemen én legyek a legnagyobb trombitás. Igazából azután az volt a célom, hogy más zenészekkel találkozzak, Európába eljussak, ott zenélhessek – ez is teljesült. Majd jött Kusturica, Mjesecina és a Kalasnyikov, ez mind nagy élmény volt. Marko fiam most már a zenekarom vezető trombitása, aki egy most készülő nagy filmben a főszereplő és a zeneszerző (ebben a filmben is benne van Kusturica keze, így biztosan jó lesz)! Igazából tényleg szerencsés lehetek, mert nem volt a célom, hogy Markóból vezető zenészt fabrikáljak, de hát ez is teljesült, így további vágyam nem lehet!

A világon hol nem jártál és hova szeretnél még eljutni? (hallgatni_arany)

– Ausztrália és Japán még kimaradt a turnékörutaimból, de tulajdonképpen mindenhol máshol jártam már. Igazából lehet, hogy én is hibás voltam abban, hogy például Ausztráliába nem jutottam el, mert nem nagyon szeretek repülni, így az ottani meghívásokat eddig lemondtam. Ha hajóval utaznánk, bizonyára mi is és a többi utas is jól érezné magát. 🙂

Mi a kedvenc ételed és italod? Melyik nemzet konyháját szereted? (TorresDani4ever)

– A jó bor a kedvencem! Továbbá szeretem a babot, az mifelénk nemzeti eledel. De a magyar gulyást is nagyon szeretem, és a hozzá hasonló ételeket.

„Jövőre jövünk a Szigetre!”

Milyen típusú zenét szeret hallgatni, ha otthon pihen? Amúgy van idő pihenésre? (cool)

– Évente 100-115 koncertet csinálok, így nem nagyon jut időm zenét hallgatni, de mindent szeretek, ami szép. Nem nagyon tudom definiálni a jó vagy rossz zenét, minden zene jó valamilyen szempontból.

Elmesélné a legviccesebb sztoriját valamelyik koncertjével kapcsolatban? (jean_luc)

– 1988-89 tájékán lehetett, Londonban jártunk, egy nemzetközi fúvóstalálkozón, ahol én képviseltem az országomat. Egy hétnapos esemény volt, a szervező azt akarta, hogy mindannyian minden nap egy-egy témában írjunk egy számot. Minden csapat írt egy számot, lekottázták, körbeadták, de mivel én nem olvasok kottát (tudom olvasni, de nem szokásom), így aztán nem nekünk szólt az a papír. Szólóznom kellett volna, a papírt magam elé tettem, próbáltam kihámozni belőle valamit, már ott tartottunk, hogy 3-4, és mindenki engem néz, és akkor rájöttem, hogy melléfújok a dolognak. Az amerikai zeneszerző odajött és megkérdezte, hogy talán rosszul írt-e valamit a papírra, én meg visszakérdeztem, hogy vajon jól írta-e, mert én nem tudom olvasni. Az terjedt el, hogy a jugoszlávok nem tudnak kottát olvasni, mire én mondtam, hogy a jugoszlávok tudnak, csak én nem. Azt kértem, hogy játssza el párszor, mert én hallás után utána tudom játszani. De még nehezebb volt, amikor nekem kellett megmutatnom valamit, mert csak előrejátszani tudtam, az én dalaim nincsenek leírva. Könnyű számot választottam, azt is hosszú ideig tanulták, és végül főszám lett a koncerten! Kértek tőlem még számokat, de mivel a többiek nagyon lassan tanultak, sikerült elérnem, hogy ne kelljen többet betanítanom.

Ki a példaképed? Kitől tanultál a legtöbbet? (cool)

– Az apámtól tanultam a legtöbbet egyértelműen.

Milyen sportokat kedvel? (cool)

– Szeretem a focit, a kosárlabdát. Mikor van idő, akkor játszunk is egy kicsit. De nem vagyok jó sportoló, sokkal jobb szurkoló: a Crvena Zvezda a kedvenc csapatom.

Úgy tudom, szeretsz horgászni. Mekkora volt a legnagyobb hal amit fogtál? (jean_luc)

– A horgászás az én nagy hobbim, de el kell mondanom, hogy nem vagyok valami nagy horgász. A mostani olaszországi turnén is voltam horgászni, de nem fogtam nagy halakat, és ha fogtam volna is, általában minden halat visszaengedek azután.

Használsz internetet? (zsirbufe_04)

– Egyáltalán nincs időm internetezni, megvannak az embereim, akik ezt a dolgot elvégzik helyettem!

Magyarországon milyen koncertjeid lesznek?(jean_luc)

– A Szigetet idén kihagytuk, de valószínűleg a jövő évben eljövünk!

Köszönjük szépen a meghívást, őszintén mondom, a kedvenc közönségem a magyar!

[origo]

Comments are closed.