Forrás: Híradó

A Simon Wiesenthal Központ szerint Polgár Lajos a háborús bűnök miatt kivégzett Gera József egykori nyilas vezető titkára volt

A Legfőbb Ügyészségre egyelőre nem érkezett megkeresés a Simon Wiesenthal Központtól, az Ausztráliában élő volt magyar nyilas ügyében – tudatta a szervezet sajtóosztálya.

A jeruzsálemi központ kedden közölte az MTI-vel, hogy felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, vizsgálják ki az Ausztráliában élő Polgár Lajos második világháború alatti tevékenységét, miután fény derült rá, hogy az illető a háborús bűnök miatt kivégzett Gera József egykori nyilas vezető titkára volt.

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet jeruzsálemi központjának vezetője közleményében azt írja, Polgár Lajos Gera József segédeként tevékeny szerepet játszott a nyilas párt céljainak megvalósításában.

A The Australian című napilap kedden megjelent írása szerint Polgár Lajos 1949-ben álnéven jutott be Ausztráliába. A lapnak adott nyilatkozatában Polgár tagadta, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna és felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt. Beismerte ugyanakkor, hogy a Nyilaskeresztes Párt egyik ifjúsági vezetője és a nyilas kormány egyik vezéralakjának, Gera Józsefnek a titkára volt.

Jelenleg már folyik egy kiadatási eljárás háborús bűnök elkövetése miatt. A Fővárosi Bíróság (FB) ez év márciusában rendelte el nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását Charles Zentai (Zentai Károly), Ausztráliában élő, feltételezett háborús bűnös ellen. A Perthben élő 86 éves Charles Zentai nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak a Wiesenthal központ nácivadászai.

Charles Zentait azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. A Simon Wiesenthal Központ adatai alapján Zentai emellett két másik személy, Madár Béla és Nagy Lajos társaságában hurcolt el zsidókat Budapesten 1944 októberétől, és rendszeresen bántalmazta őket.

Charles Zentai júliusban megjelent a perthi bíróság előtt a kiadatása ügyében, a következő meghallgatást szeptemberre tervezik, addig meghosszabbították Zentai óvadékát is.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.