Forrás: Index

Bohus Péter

Az ARC idei plakátkiállításán, a hazaszeretet koncerten színesbőrű vokalistája nélkül lépett színpadra az R-Go. A rendezvény után a fellépők és a szervezők szolidaritási nyilatkozatot adtak ki az éneseknővel. Sonia szerdán azt nyilatkozta, hogy magát és a zenekart féltve nem lépett fel három hete a Magyar Szigeten. A 6. ARC kiállítás „Haza. Szereted?” című koncertjének fellépői – köztük az R-Go, a Beatrice, a Bëlga – és szervezői szolidaritásunkat fejezték ki „Sonia-val, aki az R-Go zenekar kongói-magyar vokálénekesnője volt”, olvasható a tusarok.org című portálon közölt nyilatkozatban.

A színesbőrű énekesnő augusztus 7-én „nem léphetett fel a Magyar Sziget színpadán, és augusztus 18-án már nem volt az R-Go tagja, ezért a kiállítás koncertjén nem tudtunk nyilvánosan közösséget vállalni vele” – írják utalva arra, hogy az ARC kiállításon fellépő R-Go ott is nélküle lépett színpadra.

Elutasítják a rasszizmust

A rendezvény szervezői szerint a hazaszeretet koncert „megbékélést kifejező üzenete miatt” számukra is elfogadhatatlan, hogy bárki a bőrszíne, származása alapján mást kirekesszen az egyenlő méltóságú emberek közösségéből. „Meggyőződésünk, hogy a Magyar Köztársaság polgárainak túlnyomó többsége a leghatározottabban elutasítja a rasszista kirekesztést, és a kirekesztők magukat bélyegzik meg az ország sokféleképpen gondolkodó, reményünk szerint együttműködésre törekvő közösségei szemében” – írják.

Sonia, szerdán este a Klub Rádió Kontra című műsorában saját szavaival mondta el, hogy a Magyar Szigeten miért nem lépett fel a zenekarral együtt. A vokálos cáfolta, hogy a szigeten bárki is hozzá szólt volna, volt ott viszont „70-80-100 hungarista”, akik szerinte csúnyán néztek rá, majd koncert előtt a zenekar egyik segítőjétől azt hallotta, hogy néhányan meg akarják támadni a buszukat. Ezután, a zenekar védelmében inkább nem lépett fel.

Az eseményen történtek miatt Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke úgy döntött, hogy jövőre nem vesz részt a Magyar Szigeten.

Comments are closed.