Forrás: kultura.hu

Efrájim Kishon filmjeiből az Örökmozgó, Ráday Imre filmszerepeiből az Odeon-Lloyd (volt Duna) mozi válogat a Zsidó Nyári Fesztiválon. A Dob utcai Spinoza Kávéház dokumentumfilmeket mutat be.

(MTI) – Az Örökmozgó Filmmúzeumban az íróként és humoristaként is elismert, idén elhunyt Efrájim Kishon három filmjét mutatják be, amelyeket nem forgalmaztak Magyarországon. Az izraeli filmgyártás kezdetén készült alkotások héber nyelven és angol felirattal láthatók. Kishon, aki előtanulmányok nélkül fogott bele a rendezésbe, olyan szakértőkkel vette körül magát, mint Floyd Crosby operatőr, vagy az Amerikában nagy nevet szerző Menahem Golan producer.

Szeptember 1-jén csütörtökön fél 9-kor vetítik A rendőr című, 1970-ben Golden Globe díjjal kitüntetett izraeli filmet. Egy mindenkit megértő, kétbalkezes jaffai rendőrről szól, akit főnöke éppen ezért akar nyugdíjaztatni. A jaffai bűnözők nem szívesen látnának egy keménykezű rendőrt a környéken, s megpróbálnak segíteni rajta.

A Sallah Shabatti című alkotást szeptember 3-án este vetítik: 1964-ben készült, s ez a legismertebb Kishon-film a főszereplő Hájim Topol játékának köszönhetően. A film azt az időszakot idézi fel, amikor százezrek vándoroltak az Ágéret földjére. A főszereplő Sallah, egy észak-afrikai zsidó, aki népes családjával együtt átmeneti táborba került. Hiába követeli, hogy kapjon állandó lakást, közben állandóan konfliktusokba keveredik a kormány megbízottaival, mert munkaerkölcse nem áll a legmagasabb fokon. Az Izraelben, és külföldön is nagy sikerrel játszott filmet a legjobb külföldi filmnek, és a legjobb színészi játékért járó Golden Globe-bal tüntették ki, 1965-ben Oscarra is jelölték.

A Tel-Aviv-i gödör című filmet (Te”alat Blaumilch – 1970) szeptember 4-én este mutatják be. Főszereplője, Blaumilch, aki megszökött az elmegyógyintézetből, s egy fúrógéppel Tel-Aviv kellős közepén nekilát egy gödröt mélyíteni. A gödör beépül a város képébe, tisztségviselők nem tesznek semmit. Kishon Golden Globe díjra jelölt vígjátéka a bürokráciát, és az ostobaságot pellengérezi ki.

A 100 évvel ezelőtt született kiváló színész és rendező, Ráday Imre emlékezetes szerepeiből állított össze sorozatot az Odeon-Lloyd filmszínház. A vetítések minden nap 17 órakor kezdődnek. Augusztus 28-án a Márciusi mese című 1934-es filmet mutatják be, amelyben Ráday mellett Turay Ida és Kabos Gyula játssza a főbb szerepeket. Az 1936-os Lovagias ügyet (Perczel Zitával, Kabos Gyulával) augusztus 29-én, a szintén 1936-os Dunaparti randevút (ugyancsak Perczel Zitával és Kabos Gyulával) augusztus 30-án vetítik. Az 1956-os Dollárpapa (Darvas Ivánnal és Rajz Jánossal) augusztus 31-én, az 1965-ös Fény a redőny mögött (Latinovits Zoltánnal) szeptember 1-jén, az 1967-ben készült Falak (Latinovits Zoltánnal, Gábor Miklóssal), az 1979-es Angi Vera (Pap Verával és Dunai Tamással) szeptember 4-én szerepel műsoron.

A Spinoza Kávéházban augusztus 28-án délután Radó Gyula két rövidfilmjét mutatják be. A 35 perces Hommage a Moholy-Nagy című alkotás a 110 évvel ezelőtt született festőnek állít emléket. A 26 perces Magyar zsidó vagy zsidó magyar? című filmben erről a kérdéskörről vall többek között Kozma György, Pollák László Ledniczky András és Lőw Gábor.

Comments are closed.