Forrás: MNO

Újabb nyilas párttagra bukkantak Ausztráliában. Melbourne egyik elővárosában, Ferntree Gullyban találak rá a nyolcvankilenc éves Polgár Lajosra, aki a mai napig tagadja, hogy a nyilasok részt vettek volna a magyarországi zsidóság deportálásában – cikkezik az Australian című lap.

Polgár, aki 1944-ben, a nyilashatalom közelgő bukását látva Kardosra változtatta a nevét, hogy elkerülje a háború utáni megtorlásokat, Gera József, a nyilas pártépítés vezetőjének közeli munkatársa volt. Gerát a háború utáni nyilas perekben halálra ítélték, és 1946-ban ki is végezték. Polgár megtalálója, Michael Danby munkáspárti képviselő most annak kivizsgálását követeli az ausztrál kormánytól, miként érkezhetett az országba a II. világháború után több fasiszta párttag is.

Az nem kérdés, hogy Polgár holokauszttagadó, de természetesen ez más megítélés alá esik, mintha háborús bűnös lenne – nyilatkozta az Australiannek Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodavezetője. Hozzátette: nyilaskeresztes párttagsága miatt azonban vizsgálják a háborús szerepvállalását.

Az Australian arra is emlékeztet, hogy éppen zajlik Charles Zentai kiadatási tárgyalása. Zentait háborús bűnökkel, egy tizenéves zsidó fiú agyonverésével vádolják.

Polgár ügyében a Simon Wiesenthal Központ egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy a férfi is aktív szerepet játszott volna a zsidók elleni bűnök elkövetésében.

(Index, HírTV)

Comments are closed.