Forrás: Index

Index

A mai napig tagadja a holokausztot Polgár László, aki 1949-ben álnéven menekült Ausztráliába. A Nyilaskeresztes Párt egyik vezetőjének közvetlen munkatársa szerint a nyilasvezéreket ártatlanul akasztották fel. „mert a zsidók karmai közé kerültek”. Egy ausztrál képviselő ki akarja vizsgáltatni, hogyan kaphattak menedékjogot nácik az országban a II. világháború után.

Újabb nyilas párttagra bukkantak Ausztráliában. Az Australian Melbourne egyik elővárosában, Ferntree Gullyban talált rá a nyolcvankilenc éves Polgár Lajosra, aki a mai napig tagadja, hogy a nyilasok részt vettek volna a magyarországi zsidóság deportálásában.

Ártatlan népirtók

Polgár, aki 1944-ben, a nyilashatalom közelgő bukását látva Kardosra változtatta a nevét, hogy elkerülje a háború utáni megtorlásokat, Gera József, a nyilas pártépítés vezetőjének közeli munkatársa volt. Gerát a háború utáni nyilas perekben halálra ítélték és 1946-ban ki is végezték.

Polgár az Australiannek adott interjújában tagadta, hogy a nyilasok antiszemiták lettek volna. Mint mondta, a háború alatt Magyarországon „mindenki zsidóellenes volt”. Polgár szerint a háború utáni megtorlások is a zsidóság művei voltak. „A háború után az összes vezetőt felakasztották, pedig egyikük sem volt bűnös, tényleg. De hát akkor nem lehetett semmit sem tenni, mind a zsidók karmai közt voltunk. Felakasztották őket, ezeket a teljesen ártatlan embereket” – nyilatkozta.

Vizsgálják a bűneit

Az Australian Polgár nyilatkozatával párhuzamosan közli a tényeket is, azaz hogy Magyarország 1944 márciusi német megszállása után két nyilas vezető, Baky László és Endre László vezetésével zajlottak a deportálások, illetve hogy a párt novemberi hatalomátvétele után a nyilasok ezrével lőtték a Dunába a pesti zsidókat.

Az Australian arra is emlékeztet, hogy éppen zajlik Charles Zentai kiadatási tárgyalása. Zentait háborús bűnökkel, egy tizenéves zsidó fiú agyonverésével vádolják. Polgár ügyében a Simon Wiesenthal Központ egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy a férfi is aktív szerepet játszott volna a zsidók elleni bűnök elkövetésében.

„Az nem kérdés, hogy [Polgár] holokauszttagadó, de természetesen ez más megítélés alá esik, mintha háborús bűnös lenne” – nyilatkozta az Australiannek Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodavezetője. Nyilaskeresztes párttagsága miatt azonban vizsgálják a háborús szerepvállalását.

Nácimenedék délen?

Polgár megtalálója, Michael Danby munkáspárti képviselő most annak kivizsgálását követeli az ausztrál kormánytól, hogy miként érkezhetett az országba a II. világháború után több fasiszta párttag is. „Nyilvánvalóan a náci Németország egyik bábállamának magasrangú tisztviselője volt. Ki akarom deríteni, hogy hazudott-e, amikor vízumot kapott az országba, nem érdekel, hogy ez ötven éve történt” – nyilatkozta az Australiannek.

Comments are closed.