Forrás: Origo

Idén júliusban az egy évvel azelőttihez képest 36 százalékkal több, 200 500 turista látogatott Izraelbe. Számuk ezzel az első hét hónapban 1,07 millióra nőtt, 29 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit, közölték az izraeli az idegenforgalmi minisztériumban hétfőn.

Az izraeli gazdaság egyik fő ereje, az idegenforgalom jelentősen visszaesett a 2000 végén újrakezdődött palesztin lázadás miatt. A turisták száma két év alatt közel háromnegyedével csökkent, húszéves mélypontra – 2002-ben egész évben összesen 860 ezer turistát fogadtak – és tömeges elbocsátások voltak a szektorban.

Az Izraelbe látogató turisták száma idén júliusban 77 százalékkal haladta meg a 2003. júliusit, háromszorosa volt a 2002. júliusinak – és 71 százalékkal volt több, mint 2001. júliusban.

Az idegenforgalom feléledése jelentősen hozzájárult az izraeli gazdaság növekedéséhez, amely 4,9 százalékos volt az első félévben a tavalyi első félévihez képest; ezen belül a második negyedben a GDP-növekedés 5,6 százalékra gyorsult, szintén az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Eli Cohen, az idegenforgalmi minisztérium illetékes igazgatója szerint a kivonulás körüli bonyodalmak – gázai övezetből és a Jordán nyugati partjának egy részéről – nem veszélyeztetik az idegenforgalmat, az idén 2 millió turistára számítanak. A korábbi rekord 2,5 millió volt 2000-ben.

[origo]

Comments are closed.