Forrás: Híradó

Az orosz külügyminisztérium szóvivője egyúttal üdvözölte a palesztin vezetés által a rend és a stabilitás fenntartása érdekében hozott intézkedéseket

Oroszország kedden felszólította az izraeli és a palesztin felet: kezdjék meg a párbeszédet a palesztin kérdés végleges rendezése érdekében.

Mihail Kaminyin, az orosz külügyminisztérium szóvivője leszögezte: Oroszország felszólítja a palesztinokat és az izraelieket, mielőbb kezdjék meg a párbeszédet a végleges rendezésről, és mondjanak le az egyoldalú lépésekről – így például a zsidó telepek bővítéséről -, amelyek megakadályozhatják a terület végleges helyzetéről folyó tárgyalások sikerét.

„Oroszország nagyra értékeli azokat a lépéseket, amelyeket a két fél a palesztin területekről való izraeli kivonulás érdekében tett, egyúttal a jövőben is kész segítséget nyújtani a helyzet stabilizálásához és a tartalmas párbeszéd megkezdéséhez. ” – mondta Kaminyin. Hozzátette: a rendezés végső célja az Izrael mellett békében és biztonságban élő független, életképes palesztin állam megteremtése kell legyen.

A szóvivő külön is üdvözölte a palesztin vezetés által a rend és a stabilitás fenntartása érdekében hozott intézkedéseket, a terrorcselekmények megelőzését és a szélsőségesek megfékezését.

A szóvivő kifejtette: a Gázai övezetből és a ciszjordániai telepek egy részéből történő izraeli kivonulásnak bele kell illeszkednie az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta kvartett útiterv néven ismertté vált rendezési tervébe.

Egyúttal közölte: Nászer el-Kidva palesztin külügyminiszter e héten esedékes moszkvai tárgyalásain áttekintik, hogy mivel járulhat hozzá a nemzetközi közösség a palesztin-izraeli rendezéshez, és megvitatják a gázai övezeti kivonulás utáni tárgyalási folyamat biztosításának következő lépéseit.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.