Forrás: Híradó

Izraeli rendőrök hatoltak be két településre is

Több száz izraeli rendőr hatolt be a torlaszokon keresztül Homes ciszjordániai zsidó telepre kedden napkelte után, hogy kiköltöztessék a telepeseket és eltávolítsák az őket támogató szélsőségeseket.

Az izraeli biztonsági erők a másik kiürítendő telepre, Szanurba vízágyúk, gumibotok és terepjárók segítségével hatoltak be szintén kedd reggel. Keddre virradóra Izrael északi részén és Ciszjordániában őrizetbe vettek több mint 200 tiltakozót, akik útblokádokat és más megmozdulásokat terveztek a kivonulás ellen.

Homesban földgyalu segítségével eltávolítottak egy égő tárgyat, majd számos rendőr behatolt az eltorlaszolt településre. Egyik helyen olajat öntöttek az útra a telepesek, hogy ezzel is lassítsák a fegyveres egységek előre haladását.

A biztonsági erők figyelmeztettek, hogy erőszakos ellenállásra kell számítani a kitelepítéskor. Egy rendőrségi szóvivő szerint a tiltakozók között van két felfegyverzett katonaszökevény is. A ciszjordániai izraeli rendőrség parancsnoka az izraeli katonai rádióban közölte: ha a szélsőségesek tüzet nyitnak rájuk, a rendőrök válaszolni fognak, hogy semlegesítsék őket.

A homesi telepesek vezetője ugyanakkor az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: „Remélem, akik itt vannak, bebizonyítják: nem lehet könnyen eltávolítani zsidókat a földjükről. Foggal-körömmel harcolni fogunk, a háztetőkön, az épületekben. Nincsenek fegyvereink, de nem lehet kizárni egyes elszigetelt eseteket.”

A másik kedden kiürítendő ciszjordániai telepen, Szanurban mintegy 2000 fiatal szélsőséges torlaszolta el magát egy kőcitadellában valamint egy zsinagógában, néhányat közülük hamar sikerült eltávolítani. Egy másik rendőrparancsnok ugyancsak a katonai rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy 5000 katona és rendőr áll készenlétben a kiürítésre, az elmúlt hat hónapban ezt a feladatot sulykolták a kiképzés során. Közben hangszórókon szólították fel a telepeseket és támogatóikat, hogy békében hagyják el a kolóniát, míg a sisakos, golyóálló mellényt viselő rendőrök megkezdték a tiltakozók Szamur bejáratánál felállított sátrainak bontását.

A ciszjordániai kitelepítéseket egy nappal azután kezdték meg, hogy befejeződött a Gázai övezetbeli zsidó települések evakuálása.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.