Forrás: Híradó

A civil ügyek minisztere szerint azonban az izraeli kivonulással nem szűnik meg az izraeli megszállás

A gázai izraeli kivonulás történelmi lehetőség a palesztinok számára, egyben mérföldkő lehet a jövendő palesztin állam megalakítása szempontjából – jelentette ki kedden egy magas rangú palesztin tisztviselő.

Rafík Huszeini, a palesztin elnök stábfőnöke hangoztatta: az izraeli kivonulást követően szükséges, hogy a palesztinok életképes kormányt hozzanak létre Gázában, olyat, amely lerakja a leendő palesztin állam alapköveit. A kivonulás lehetőséget ad a palesztinok számára, hogy a nemzetépítésre összpontosítsanak.

Mohammed Dahlán, a civil ügyek minisztere szerint az izraeli kivonulással a nemzetközi jog szempontjából nem szűnik meg az izraeli megszállás.

Az izraeli hatóságok továbbra is létfontosságú kérdésekről döntenek a palesztin települések és a lakosság szempontjából. Gáza gyakorlatilag zárlat alatt áll, minden ki- és belépőhelyét, valamint tengerparti vizeit és légterét Izrael ellenőrzi. Gáza el van vágva a Jordán folyó nyugati partjától is.

Ezt a helyzetet használják ki az olyan szélsőséges csoportok, mint a Hamász és az Iszlám Dzsihád, amelyek nem akarják letenni a fegyvert – mondta végzetül a palesztin miniszter.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.