Forrás: Híradó

Az kényszerkitelepítés közelében tűzharcban megsérült egy olyan palesztin katona is, akiről kiderült, hogy az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet körözött tagja

Az izraeli erők kedden délelőtt kiürítették a ciszjordániai Szanur település zsinagógáját, ahol közel 50 ultraortodox zsidó aktivista barikádozta el magát az evakuáció elleni tiltakozásul. Homesben is heves ellenállással fogadták a katonákat.

A rendőrök elfűrészelték a zsinagóga bejáratán keresztbe felszerelt vasrudakat, majd egyenként kivonszolták a bennlévőket. Az utolsók már nem tanúsítottak ellenállást, csupán az imaház Tóra-tekercseit vitték magukkal.

A ciszjordániai evakuáció helyszíne közelében palesztin fegyveresek tüzet nyitottak járőröző izraeli katonákra. A Kábátíja falu mellett lezajlott tűzharcban három palesztin sebesült meg, akik közül az egyikről kiderült, hogy az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet körözött tagja.

Ez idő alatt a rendfenntartó erők több szanuri épületet is kiürítettek: az egykori brit hatóság épületét, valamint egy Talmud-iskolát is, ahol mintegy 20 fő keresett menedéket. A tiltakozók egy épület tetején egy transzparenst is elhelyeztek, amin az „Átkozott legyen, aki elűzi testvéreit otthonaiból” felirat állt.

A másik kiürítendő településen, Homesben elszánt ellenállással találkoztak a hatóságok. A helyi zsinagógában a behatoló rohamrendőröket festékkel, kecsuppal, liszttel, olajjal öntötték le a tiltakozók. A településen sok család azt követelte a katonáktól, hogy erővel vigyék ki őket otthonaikból. „Kitelepítés=gyilkosság” – ez volt olvasható az egyik ház falán. Két fiatal egy magas televíziós antennába kapaszkodva átkozta a katonákat és megesküdtek arra, hogy „elfoglalják Izrael egész bibliai földjét a Nílustól az Eufráteszig”.

A másik két, felszámolásra szánt ciszjordániai kolóniát, Ganimot és Kadimot már korábban elhagyták lakói.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.