Forrás: Híradó

Négy miniszterét menesztette Calin Popescu Tariceanu, román miniszterelnök Horogkeresztet és antiszemita feliratokat festettek a kolozsvári zsinagóga falára A helyi műemlékekkel is megismerkedtek a Szentjobbon tartott honismereti tábor résztvevői

Műsorvezető: CSETE BEÁTA

A Kárpát-medence híreit látják jó napot kívánok! Négy miniszterétől válik meg a román kormány, jelentette be Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök. Az ellenzék szerint a teljes kormányt le kellene váltani.

ROMÁN MINISZTERCSERÉK (ism.)Készítette: Lepedus Péter, Tofán Zsolt, Kolozsvár

A kormánykoalíció többségét alkotó liberális-demokrata DA-szövetség egyeztető tanácsának ülése után Calin Popescu Tariceanu kormányfő bejelentette: leváltja tisztségéből Mircea Cinteza egészségügyi, Ionut Popescu pénzügyi, Ene Dinga integrációs és Gheorghe Seculici államminisztert. A liberális párt Eugen Nicolaescu képviselőházi frakcióvezetőt az egészségügyi, Sebastian Vladescu pénzügyi szakembert pedig a pénzügyi tárca élére javasolja. A demokraták ugyanakkor az integrációs minisztérium élén Anca Boagiut látnák szívesen, aki jelenleg a parlament integrációs bizottságának alelnöke. Az államminiszteri szék várományosa Gheorghe Pogea, a demokrata párt Hunyad megyei szervezetének vezetője. A júliusban lemondott Mona Musca művelődésügyi miniszter helyét Adrian Iorgulescu foglalja el. A személyi változásokról kedden tárgyal a kormánykoalíció egyeztető tanácsa, de Tariceanu szerint sem a konzervatívoknak, sem pedig az RMDSZ-nek nincs kifogása az átalakítás ellen. Az RMDSZ szeretné elérni, hogy különválasszák a területrendezési minisztériumot a szállításügyitől, illetve a kereskedelmit a gazdaságitól, de a kormány ilyen jellegű átszervezésére a közeljövőben nincs esély, mondta a Magyar Televíziónak Winkler Gyula kereskedelmi miniszter. A pénzügyi szakember hozzátette: az RMDSZ nem értett egyet a Ionut Popescu pénzügyminiszter által szorgalmazott intézkedéssel, amellyel a hozzáadott értékadót, az áfát 19-ről 22 százalékra emelték Romániában. Winkler úgy látja: az utóbbi időben lelassult a pénzügyi reform is az országban. Az ellenzéki szociáldemokrata párt nem hisz a kormányátalakítás hatékonyságában, szerintük az egész kabinetet le kellett volna váltani.*

Erdélyben van elég hely a párbeszédre – reagált Markó Béla, RMDSZ-elnök a Duna Televízió elnökének arra a felvetésére, hogy a politikus élő adásban beszélgessen az erdélyi magyarságot érintő kérdésekről Tőkés Lászlóval. „Erdélyben van elég hely ahhoz, hogy találkozzunk. Nem kell elmennünk máshová azért, hogy párbeszédet folytassunk, és főleg nem kell színházat csinálni ebből a párbeszédből” – mondta az RMDSZ szövetségi elnöke az MTI-nek.

Horogkeresztet és antiszemita feliratokat festettek ismeretlen tettesek a kolozsvári Malom utcai zsinagóga falára. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de a Zsidó Hitközség illetékesei pesszimisták az eredményt illetően.

HOROGKERESZT A ZSINAGÓGÁNKészítette: Lepedus Péter, Tofán Zsolt, Kolozsvár

A Malom utcai zsinagóga jelenleg egy kortárs művészeti központnak ad otthont. Falán, a héten jelentek meg a falfirkák, a horogkereszt melletti grafiti magyar jelentése: tűnj el. A bejárat mellé románul a Nem szót festették fel. A kolozsvári Zsidó Hitközség értesítette a rendőrséget, amely megkezdte a nyomozást.

MÜLLER BÉLA elnökségi tag, Zsidó Hitközség, Kolozsvár-Nekünk sajnos kevés lehetőségünk áll rendelkezésünkre, mi igyekszünk mozgósítani a hivatalos kormányszerveket, és a helyi rendfenntartó szerveket, hogy ezeket az eseteket nyomozzák ki, de még egyetlen egy esetet sem tudtunk kimutatni, ami ki lett volna vizsgálva, és a tettesek meg lettek volna büntetve.

Tavaly a Kolozs megyei Pusztakamarás határában levő Zsidó mártír-temető falára festettek horogkereszteket és antiszemita feliratokat. A rendőrség azóta sem találta meg a tetteseket. A Zsidó Hitközség nehezményezi, hogy Romániában még mindig működik a hírhedt Vasgárda utódszervezete, az Új Jobboldal, amely antiszemita hangvételű lapot is terjeszt.*

1 | 2 Következő oldal

Kárpáti Krónika

Comments are closed.