Forrás: Híradó

Mahmúd Abbász szerdán kezd tárgyalásokat Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, elsősorban a Palesztin Hatóságnak nyújtandó segítségről

Első külföldi útjára, Egyiptomba indult a gázai övezeti izraeli kivonulás óta kedd este Mahmúd Abbász palesztin elnök.

A Palesztin Hatóság vezetője egy nappal azután lépte át az Egyiptomba vezető rafahi átkelőt, hogy Izrael kiürítette a gázai övezeti 21 zsidó telepet, véget vetve a térség kereken 38 évig tartó megszállásának. A gázai kivonulást kedden négy ciszjordániai zsidó telep kiürítés követte.

Röviddel egyiptomi útja előtt Abbász jelképes gesztust tett elsősorban saját tekintélyének erősítése érdekében, s meghívta az arab országok vezetőit, hogy következő csúcsértekezletüket Gázában tartsák.

Mahmúd Abbász szerdán kezd tárgyalásokat Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, elsősorban a Palesztin Hatóságnak nyújtandó segítségről. Részleteket ezzel kapcsolatban a palesztin vezető nem közölt, de értesülések szerint a határellenőrzés kérdése az egyik fő napirendi téma lesz.

Magas rangú egyiptomi tisztségviselők épp ebből a célból utaznak napokon belül Izraelbe, ahol megvitatják a tervek szerint az egyiptomi-gázai határ mentén állomásozó, 750 fős egyiptomi kontingens telepítésének kérdését.

MTI/AP/hirado.hu

Comments are closed.