Forrás: Híradó

A 89 éves Polgár Lajos Gera József egykori nyilas vezető titkára volt

A Simon Wiesenthal központ kedden felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy vizsgálják ki Polgár Lajos második világháború alatti tevékenységét, miután fény derült rá, hogy az illető Gera József egykori nyilas vezető titkára volt. A jelenleg Ausztráliában élő férfi tagadja, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna, és hogy felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt.

A The Australian című napilap kedden megjelent írása szerint Polgár Lajos 1949-ben álnéven jutott be Ausztráliába. A férfi a lapnak adott nyilatkozatában beismerte, hogy a Nyilaskeresztes Párt egyik ifjú vezetője és a nyilas kormány egyik vezéralakjának, Gera Józsefnek a titkára volt, de azt is hozzátette, hogy a Nyilaskeresztes Párt nem volt antiszemita, „mert Magyarországon a háború idején mindenki zsidóellenes volt”.

A jelenleg 89 éves férfi múltját Michael Danby ausztrál munkáspárti képviselő fedte föl.

„A háború után az összes vezetőt felakasztották, de valójában közülük egyik sem volt bűnös” – fejtette ki véleményét a lapnak, hozzáfűzve, hogy „azokban az időkben semmit sem lehetett tenni, mert minden a zsidók kezére került. Ők akasztották fel őket, a teljesen ártatlan embereket”.

Polgár a továbbiakban azt állította, hogy a magyar zsidókat nem a Nyilaskeresztes Párt deportálta a náci haláltáborokba

„Amikor a deportálások zajlottak, a párt nem volt hatalmon. Hát hogyan hurcolhattuk el mi őket, amikor nem is a mienk volt a hatalom?” – tette fel a kérdést a nyilatkozó.

A lap ezzel kapcsolatban megjegyezte: Polgár állítása ellentmond a történészek által összegyűjtött tényeknek, amelyek szerint az Auschwitzba irányuló deportálást 1944 májusa és júliusa között hajtották végre, mégpedig Baky László és Endre László fanatikus nyilas párttagok irányításával.

Három nappal azt követően pedig, hogy a nyilasok 1944 októberében megragadták a hatalmat, parancsot adtak arra, hogy 35 ezer zsidót vasúton vagy gyalog Ausztriába hurcoljanak kényszermunkára – fűzte hozzá a The Australian, amely arra is kitért írásában, hogy a nyilasok Budapesten októberben és novemberben zsidók ezreit lőttek agyon, a holttesteket pedig a Dunába vetették.

Zentai Károly, egy másik Ausztráliában élő feltételezett háborús bűnöst egy zsidó fiú meggyilkolásával vádolnak. Az ellene kiadatott budapesti kiadatási kérelem elbírálása folyamatban van.

Polgár egyébként már 1944 decemberében Kardosra változtatta vezetéknevét, hogy elkerülje a felelősségre vonást a Nyilaskeresztes Párt hatalmának összeomlása után.

A Simon Wiesenthal Központ zsidó emberjogi szervezet közölte: haladéktalanul megkezdi a vizsgálatot arról, hogy Polgárt valóban terhelik-e bűnök. Az nem kérdéses, hogy Polgár tagadja a holokauszt megtörténtét, de természetesen különbség van a holokauszttagadók és a náci háborús bűnösük között – jelentette ki Efraim Zuroff, a szervezet jeruzsálemi központjának vezetője.

Danby képviselő hétfőn feltette a kérdést: hogyan tudott egy náci szimpatizáns 1949-ben bejutni Ausztráliába? Világos, hogy a náci rezsim egyik magas rangú, legelvetemültebb csatlósáról van szó – fogalmazott. Danby ki a karja deríteni, hogy Polgár hazudott-e, és felszólította az ausztrál kormányt, hogy járjon utána az ügynek, még ha az ötven éve történt is.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.