Forrás: Menedzsment Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > Vállalatvezetés -> Tulajdonost cserél a dunaújvárosi papírgyár

Tulajdonost cserél a dunaújvárosi papírgyár

2005-08-22 07:31:00

A Mondi Business Paper vállalatcsoport eladja dunaújvárosi papírgyárát az osztrák Trierenberg Holding AG-nak – jelentette be a Mondi Business Paper vállalatcsoport. Az adásvételhez a résztvevőknek még meg kell szerezniük a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét.

A Mondi indoklása szerint az irodai papír nemzetközi piacán jelenleg túlkínálat van, az eladás a „magyarországi jelenlét hosszú távú jövőjének biztosítása érdekében” történik. A csoport úgy döntött, a Mondi másik gyárát, a szolnoki papírgyárat bővítik a jövőben. A vevő, a Trierenberg Holding AG arra törekszik, hogy a „gyár alkalmazottainak többségét azonos feltételekkel átvegye és tovább foglalkoztassa” – áll a táraság közleményében.

A Mondi Business Paper – akkor még Neusiedler néven – a kilencvenes évek közepe óta tulajdonolja a két magyarországi üzemet, a szolnokit és a dunaújvárosit. A két papírgyár 2004-ben egyenként 100-100 ezer tonna irodai papírt állított elő, kissé elmaradva a 2003-as 210 ezer tonnás össztermeléstől.

A két magyarországi gyárat működtető cég, a Neusiedler Szolnok Rt. 2004. november 16-án vette fel a Mondi Business Paper Hungary Rt. nevet. A Mondi 2005 elején bejelentette, az elmúlt években összesen 30 millió eurót ruháztak be Magyarországon, 2005-ben további 6,7 millió eurós beruházást terveznek. A 2005-ös tervek szerint a csoport idén összesen 137 millió eurót ruház be hat országban, Ausztriában, Szlovákiában, Oroszországban, Dél-Afrikában, Izraelben és Magyarországon.

A Mondi Business Paper vállalatcsoport a tőzsdén jegyzett Anglo American Plc. leányvállalata, 6 országban 17 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A csoport piacvezető az irodai kommunikációs papírok gyártása területén, a papírgyártás mellett cellulózgyártással és erdőgazdálkodással foglalkozik. A Mondi 2004-ben 1,8 milliárd euró árbevételt ért el, a cégcsoport tavaly 2,5 millió tonna papírt és 1,5 millió tonna cellulózt állított elő.

(Menedzsment Fórum)

Comments are closed.