Forrás: NAPI

Jót tett az izraeli, illetve a palesztín tőzsdének a gázai zsidó telepek felszámolása, illetve az izraeli kivonulás, az ettől várt gazdasági fellendülés miatt ugyanis szárnyalni kezdtek a részvényárak mind Tel Avivban, mind pedig Nábluszban – mutat rá az AFP hírügynökség.

A Tel Aviv-i TA-25 index pénteken 720,6 ponton zárt, a gázai kivonuás hete alatt összesen csaknem 5 százalékos volt az emelkedés. A nábluszi palesztín tőzsde Al-Quds mutatója 861 ponton fejezte be a kereskedést, ennél magasabbat még nem jegyeztek fel.

A hírügynökség által megszólaltatott szakértők a gazdaságot élénkítő hírnek nevezték a gázai telepek felszámolását, és többen úgy nyilatkoztak, hogy a közeljövőben könnyen sor kerülhet az izraeli adósság felminősítésére is, ugyanis csökkent az ország geostratégiai kitettsége. Egyes becslések szerint az összesen 1,8 milliárd dollárba kerülő kivonulás három éven belül egy százalékponttal dobhatja meg az izraeli gazdaság növekedési ütemét.

A Merrill Lynch a korábbi 3,8 százalék helyett ma már 4,2 százalékos GDP-növekedést vár erre az évre, és prognózis szerint az izraeli turizmus újra húzóágazattá válhat.

Kolozsi Pál

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51