Forrás: Index

Index

Amerikai, izraeli, angol és magyar punk- és metálzenekarok lépnek egy szokatlan nyárzáró fesztiválon a budapesti A38 hajó színpadára augusztus végén. A húszéves kaliforniai punklegenda, a No Use For A Name most először jár Magyarországon.

Egyedülálló kezdeményezésként augusztus végére a BPRNR egy szokatlan nyárzáró fesztivált szervez a budapesti A38 hajón, Punk Goes Metal Festival néven. A nevet a szervezők saját bevallásuk szerint egy válogatás-cd-ről lopták, de hát találó, mondják.

Dallamos punk

A fesztivál első napján, augusztus 30-án a főzenekar a kaliforniai No Use For A Name, a NOFX-es Fat Mike által vezetett Fat Wreck Chords kiadó egyik első számú zenekara, akik közel húszéves létezésük során először jutnak el Magyarországra. A No Use For A Name pályafutása során a kaliforniai dallamos punk vonal egyik védjegyévé nőtte ki magát, legújabb anyaguk, a Keep Them Confused, már nyolcadik a sorban (és a stúdióalbumok mellett kilencedikként ott áll még egy élő album is). A zenekar az elmúlt éveket olyan illusztris társaságban töltötte el a színpadon, mint az Offspring, a NOFX vagy a Sum 41, sőt, érdekesség még, hogy egyik tagjuk a „90-es évek végén a Nirvana dobos Dave Grohl vezette Foo Fightersbe igazolt.

A No Use For A Name vendége Izrael talán egyetlen minőségi punk-rock importja, a Useless ID. A már tíz éves zenekar a tengerentúlon jó nevű Kung Fu Records istállójához tartozik és nemrég jött ki ötödik albumuk. A zenekar 1996-ban repülőre ült, lejátszott ötven koncertet az Egyesült Államokban, „azóta eléggé elfoglaltak voltunk, turnéztunk, lemezeket írtunk és adtunk ki, no meg ittunk természetesen” – mondják. A Punk Goes Metal feszt első napján két magyar zenekar is fellép, a napjaink tán legviccesebb honi zenekarai közé tartozó Fürgerókalábak, valamint a melodikus punk vonalon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Nem Mind-1.

Ugyanezen a napon a Superbutt ingyenes koncertet ad az A38-tól pár méterre levő Zöld Pardonban (illetve majdnem ingyeneset: a helyen egy százast kell bedobni belépéskor). A koncert tízig tart, és az ígéretek szerint a hajón a Useless ID nem kezdi el a programját a Superbutt vége előtt.

Kíméletlen zúzás

A fesztivál második napján, 31-én nem a dallamos vonal, hanem a kíméletlen zúzás lesz meghatározó. A Darkest Hour nemcsak kiadott egy újabb lemezt Undoing Ruin címmel, Devin Townsend producerkedése mellett, hanem gyorsan újra buszba ültek, hogy visszatérjenek Európába és már hatodik alkalommal álljanak magyar színpadra. A szervezők szerint ez az a csapat, amely nem szorul bemutatásra, ha valaki mégsem ismeri őket, legjobb, amit tehet, hogy megnézi mire is képesek élőben, a „legpunkrockabb” metálzenekar koncertjei ugyanis élményszámba mennek.

Körútjukon ezúttal két vendégzenekar is szerepel, az angol Beecher, akik egy kisebb kiadós EP és album után már az Earache kiadó szárnyai alá kerültek. Breaking The Fourth Wall című anyaguk, amelyet a Converge-ből ismert Kurt Ballau rögzített, az Earache jóvoltából az egész világon megjelenik. Első komoly turnéjuk lesz ez a kontinensen, miután a szigetországot már megjárták jópárszor, többek között a Dillinger Escape Plan vendégeként is. A Darkest Hour turné másik vendége pedig egy feltörekvő és igen technikás, metalcore-ban utazó zenekar, a Washington DC-ből származó Reflux. Első albumukat a Prosthetic Records-nál adták ki, ezen kiadó pedig olyan más nagy kaliberű zenekarok otthonául is szolgál(t), mint a Himsa vagy a Lamb Of God. Az estet a Chief Rebel Angel nyitja Budapestről.

Comments are closed.