Forrás: Híradó

A volt diktátor egy Jordániában élő barátjának írt

Az arab nacionalizmus ügyének és a külföldi megszállás felszámolásának kívánja áldozni életét Szaddám Huszein. Ezt a megbuktatott iraki diktátor közölte abban a levélben, amelyet a Nemzetközi Vöröskereszt juttatott el vasárnap Huszein egy Jordániában élő barátjának.

„Feláldozom lelkemet és egész létemet az arabok ügyének és annak, hogy szülőföldem felszabaduljon a külföldi megszállás alól” – írta a korábbi iraki rezsim volt vezetője a levélben, amelyen dátum nem szerepelt. Szaddám Huszeint egyébként az iraki kormány megbízásából az amerikai katonák őrzik egy iraki börtönben.

A volt diktátor családja, amelynek tagjai nem találkozhattak a 2003-ban letartóztatott Huszeinnel, több ízben emelt panaszt amiatt, hogy a börtönből nagy késéssel és cenzúrázva érkeznek a levelek. Rokonai egyébként az ügyvédekre hivatkozva közölték: Szaddám Huszein idejének nagy részét a Korán olvasásával tölti, s a fogságban odaadó muzulmánná vált.

„Testvérem, szeresd népedet, szeresd Palesztinát, szeresd nemzetedet, sokáig éljen Palesztina” – írta barátjának egyebek között Szaddám Huszein, aki mindig is magasztalta az izraeli célpontok ellen öngyilkos merényleteket elkövető palesztin szélsőségeseket. A korábbi iraki elnök számos arab számára még mindig az arab büszkeség, illetve az Egyesült Államokkal való szembenállás jelképe. Iraki hivatalos személyiségek szerint a volt diktátor bírósági tárgyalása hat héten belül megkezdődik.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.