Forrás: Index

Index

A váratlanul gyors és békés gázai kivonulás után Ciszjordániában folytatódhat Saron kiürítési terve. Az izraeli titkosszolgálat értesülései szerint Ciszjordániában eldurvulhat a helyzet a hadsereg és a telepesek között, az elemzők a fegyveres összecsapás lehetőségét sem zárják ki.

Fegyveres ellenállásra számít Ciszjordániában a két zsidó telep kiürítésére készülő hadsereg. A Gázai övezet kiürítése a reméltnél sokkal hamarabb, már hétfőn véget érhet. A hadsereg menetoszlopa hajnalban megindult az utolsó gázai telep, Necarim felé.

Gázát keddre kiürítik

A közvetlenül Gázaváros mellett fekvő Necarim lakói nem készülnek ellenállásra, a telepesek egy közös imádság után estig el szándékozzák hagyni otthonaikat, írja a BBC. Nehézséget csak a tiltakozó szélsőséges fiatalok jelenthetnek, közülük többet még az éjszaka folyamán eltávolítottak a telepről.

A gázai kiürítés a reméltnél békésebben zajlott le, a hadsereg azonban attól tart, hogy Ciszjordániában, ahol négy telepet ítéltek felszámolásra, gondok adódhatnak. A négyből két telepet ugyan már a gázai kiürítés első napján békésen evakuáltak, a másik két telepre mintegy kétezer tiltakozó vette be magát.

Fegyveres alakulatokat vetnek be

Ami Ayalon, az izraeli hírszerzés egykori parancsnoka szerint Ciszjordániában akár tűzharcra is sor kerülhet a telepesek és a hadsereg között, jelentette a Reuters. A kétszázharmincezer ciszjrodánia telepes nyolc százaléka szélsőséges, nem ismeri el az izraeli állam hatalmát. A hírszerzés értesülései szerint a két, kiürítésre váró telepen is fegyveresek rejtőzhetnek.

A feszültséget jelzi, hogy Gázával szemben, ahol a hadsereg fegyvertelenül lépett fel a telepesekkel szemben, Ciszjordániában fegyveres alakulatokat vethetnek be. A ciszjordániai kiürítés kedden kezdődik.

Gázában mindeközben megkezdődött az elhagyott zsidó telepek a palesztinokkal kötött megállapodás szerinti lebontása. A BBC jelentése szerint a hadsereg buldózerei négy településen kezdték lerombolni a házakat. A Gázai övezet várhatóan szeptemberben kerülhet teljes palesztin fennhatóság alá, addigra a hadsereg is befejezi a telepek és a katonai létesítmények lebontását és a teljes kivonulást.

Comments are closed.