Forrás: MNO

George Bush nem zárt ki egy Irán elleni háborút, de mint mondta: „ez csak azért vetné be, hogy megvédje országa biztonságát”. A német kancellár szerint Irán lerohanása olyan lenne, mintha Amerika égő gyufát dobna egy lőporos hordóba. Gerhard Schröder azt kérte Bushtól, tegyen le az erő alkalmazásáról.

Bár Gerhard Schröder tagadta, hogy az „iráni kártyát” a választási kampány miatt vette elő, elemzők emlékeztetnek arra, hogy három éve, Schröder éppen ezzel a taktikával, vagyis az iraki háború ellenzésével fordította meg a választás végeredményét.

Mint emlékezetes: az amerikai elnök nem zárta ki egy Irán elleni háború lehetőségét. George Bush az izraeli közszolgálati televíziónak adott interjúban elmondta: „az erő alkalmazása az utolsó lehetőség. Csak azért vetné be, hogy megvédje országa biztonságát, és lehetőséget adjon az embereknek arra, hogy szabad társadalmakban éljenek”.

Az iráni elnök elítélte Amerikát

Az új iráni elnök élesen elítélte a liberalizmust és Amerikát, amikor bemutatta kormányát a parlamentben. Az ókonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád szerint a liberalizmus mindenfajta devianciát elismer. Mint mondta, ő olyan kultúrpolitikát folytat majd, amely az iszlám erényeit, a hagyományokat, a család szentségét és a jótékonykodást szolgálja. Ismét elutasította, hogy bárki beleszóljon az iráni atomprogramba, amelyről most is azt hangsúlyozta, hogy az békés célú. A hírek szerint Ahmadinezsad kormányában több támogatója is van az atombomba kifejlesztésének.

Forrás: hirtv.hu

Comments are closed.