Forrás: Hírtv

Necarim megtisztításával befejeződött a gázai kiürítés. Az izraeli hadsereg szerint a kitelepítés kétszer olyan gyorsan ment, mint ahogy tervezték. A hadseregnek még két ciszjordániai telepet kell kiürítenie, hogy a kivonulás befejeződjön.

Necarim volt az első zsidó telep a Gáza-övezetben, és ez az utolsó, amelyet kiürítenek. Égő barikádok helyett zokogó telepesek fogadták a katonákat, akik inkább pszichológusként viselkedtek, semmint karhatalomként. Elkísérték a zsinagógába a telepeseket, akik az istentisztelet után ellenállás nélkül szálltak fel a buszokra.

„Felemelt fejjel távozunk. A fák, amiket ide ültettünk, egy napon újra nekünk adnak árnyékot. Visszatérünk ide” – mondta az egyik telepes, aki társaival együtt szállodában tölti a következő 10 napot. Maradhatnának tovább is, mert két évig az állam fedezi a szállás költségeit. A kitelepülők vagy a kitelepítettek többsége azonban a másik megszállt területre, Ciszjordániába megy, amelyet a zsidók sokkal inkább magukénak éreznek. Nem véletlen, hogy az ottani 120 telep közül csak 4-et ürítenek ki. A 230 ezerből csak 500 ciszjordániai telepesnek kell mennie.

Gáza második legnagyobb városában, a palesztinok lakta Rafahban a fegyveresek a szent háború győzelmét ünneplik. „A kivonulás azt jelenti: legyőztük Izraelt. Ez a mártírok győzelme, a börtönben raboskodó testvéreink győzelme, a dzsihád győzelme” – mondja egyikük. A mérsékelt palesztin vezetés azonban attól tart, a gázai kivonuláson felbátorodott radikálisok Ciszjordániában folytatják a dzsihádot.

Comments are closed.