Forrás: NAPI

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=259174

2005.8.21 – 17:46

Jordánia az al-Kaida új célpontja?

Az USA hadihajói ellen intézett jordániai rakétatámadás annak a jele lehet, hogy az iraki al-Kaida vezető, Abu Muszab al-Zarkavi új frontot nyit Washington legszorosabb térségbeli szövetségese ellen – vélik biztonsági szakértők.

A két megtámadott hadihajó azok közül való, amelyek rendszeresen szállítanak utánpótlást a Vörös-tenger partján levő Akabába az Irak elleni háború kezdete, vagyis 2003 óta. Zarkavi nem csak figyelmeztetni akarja a Nyugat-barát arab királyságot – mondják a Reutersnek név nélkül nyilatkozó szakértők – , hanem meg akarja semmisíteni az eddig biztosnak hitt szállítási útvonalat az Irak nyugati részén levő amerikai bázisok felé.

Pénteken, mint emlékezetes, három Katyusa-rakétát lőttek ki Akabában két amerikai hadihajóra – a kikötőben egy jordániai katona meghalt – , illetve az Akabával szomszédos izraeli Eilat repülőterére (ez utóbbi rakéta nem robbant fel). A hajók elleni támadás a legsúlyosabb ilyen merénylet a Cole hadihajó elleni, öt évvel ezelőtti, halálos áldozatokat követelő jemeni akció óta – emlékeztetett a BBC.

A mostani rakétatámadást ugyanaz a magát az al-Kaidához kötődőnek mondó csoport vállalta magára, amelyik a júliusi Sarm-el-Sejk-i merényletet is (bár azt mások is maguknak követelték). Másnap Ammanban többeket őrizetbe vettek, köztük egy iraki férfit azzal a gyanúval, hogy köze volt a támadáshoz. A rakéták kilövőállását megtalálták egy Akabához közeli raktárban, több fel nem használt rakétával együtt.

(NAPI Online)

NyomtatásVissza

(c) 2001 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.

Comments are closed.