Forrás: Index

Egy eredeti Albert Einstein-kéziratot találtak a leideni egyetemen. Az egyetem professzora szerint megtartják a kéziratot, emlékül annak, hogy a huszadik század egyik legnagyobb elméje intézetükben járt. Egy 1925-ben publikált Albert Einstein-kéziratot találtak a leideni egyetem elméleti fizika tanszékén – tudósít az AP hírügynökség. A kézzel írt tanulmányt 1924 decemberében adták ki, és az ideális gázok kvantumelméletét írja le. A tanulmányt mint Einstein egyik utolsó nagy tudományos áttöréseként értékelik.

Ujjlenyomat és javítások

A 16 oldalas tanulmányról készült fotókat az egyetem honlapján tették közzé. „Nagyon izgalmas volt, amikor a saját elméletén dolgozó egyik diák felfedezte Einstein sajátos kézírását egy német nyelvű papíron – lelkendezett Carlo Beenakker professzor az AP-nek. Még Einstein ujjlenyomatait is láthatjuk a kéziraton, és a szerkesztő különböző javításokat is megfigyelhetjük – tett hozzá. Einstein az 1920-as években köt barátságot Paul Ehrenfest fizikussal, akinek a papírjai között találták a kéziratot.

Albert Einsteint sokan a huszadik század egyik legnagyobb hatású tudósának tartják. Elméleti fizikus volt, ő fejlesztette ki a relativitáselméletet, és nagy mértékben hozzájárult többek között a kvantummechanika fejlődéséhez is. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták az elméleti fizika területén elért eredményekért. A Time Magazine 1999-ben az évszázad emberének választotta.

Einstein Németországban született zsidó családban. Első tudományos munkáit Svájcban publikálta, majd 1914-1933 között Berlinben él. Hitler hatalomra jutása után az Egyesült Államokba menekül.

Comments are closed.