Forrás: Origo

Vasárnap újra megkezdték az izraeli erők a gázai zsidó telepek felszámolását. Az erőszakos kitelepítések a zsidó szombat miatt egy napig szüneteltek. Az izraeli hadsereg a 24 gázai övezeti kolóniából eddig 18-at számolt fel. A kitelepítések várhatóan keddre fejeződnek be.

Izraeli katonák vasárnap újra megkezdték a gázai zsidó telepek felszámolását, mivel a zsidó szombat miatt egy napra felfüggesztették a kitelepítéseket. A katonák vasárnap benyomultak Katifba, Katifon kívül vasárnap még Bnej Acmóna kiürítését tervezik. Közben katonai műszaki alakulatok megkezdték az üres házak lerombolását a már kiürített telepeken.

Izrael eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy gázai zsidó kolónia közül, a négy ciszjordániai telep közül pedig kettőt számolt fel. A tervek szerint keddre végeznek a gázai övezeti kitelepítésekkel, és ezt követően látnak hozzá a még megszüntetendő két ciszjordániai telep kiürítéséhez.

Közel 8500 telepes élt 1,3 millió palesztin gyűrűjében, zárt enklávékban. Izrael egyoldalúan döntött Gáza feladásáról. Az Izrael által 1967-ben megszállt területet kedd éjfélig kellett volna kiüríteni, azonban sokan megtagadták az evakuálási felszólítást. Szerda hajnal óta izraeli katonák ezrei pakolják teherautókra a telepeseket.

[origo]

Comments are closed.