Forrás: Híradó

A hol békésen, hol ellenállásokkal vegyített kitelepítések után Izrael és a majdani palesztin állam békés egymás mellett élését tervezik

A zsidó államnak és a jövőbeni önálló palesztin államnak mihamarabb békében kell élnie egymás mellett – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap.

A gázai övezetből való izraeli kivonulás után a George Bush amerikai elnök által beterjesztett „kétállami” terv megvalósításán, vagyis Izrael és a majdani palesztin állam békés egymás mellett élésén kell fáradozni – mondta Abbász a közel-keleti ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A palesztin elnök bejelentette egyúttal, hogy Washington 50 millió dollár segélyt utalt át a Palesztin Hatóságnak. A pénzt lakásépítésre és munkahelyteremtésre fordítják. Az amerikai kormány további 30 millió dollárt bocsát rendelkezésre a palesztin területek vízellátásának javítására.

Közben folytatódtak a kitelepítések a Gázai övezetben

Több száz izraeli katona és rendőr behatolt vasárnap a Gázai övezet északi részén lévő Elei Sínai zsidó telepre, közvetlenül azután, hogy a kormány engedélyt adott annak kiürítésére. A katonáknak számolniuk kellett néhány jobboldali aktivisták ellenállásával, de már megkezdték az elhagyott házak lerombolását.

Katif telepen a kitelepítő katonák és a kitelepítendő zsidó telepesek vasárnap délután együtt imádkoztak. A zsinagógában elmondott együttes ima után a telepesek minden további ellenállás nélkül beszálltak az elszállításukra érkezett buszokba.

Harciasabb képet mutatott vasárnap a ciszjordániai Szanur telep, ahol még meg sem kezdődött a kitelepítés, de a lakosok máris kövekkel hajigálták a telep bejárata előtt álló katonai járműveket, illetve kiszúrták azok kerékabroncsait. A szomszédos Homes telep közelében egy katonát kórházba kellett szállítani, annyira megverték a telepesek.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51