Forrás: Híradó

A még most is tartó rendezványt eddig több százezren tekintették meg

Minden idők legtöbb feldíszített virágkocsiját láthatta a közönség augusztus 20-án a 36. Debreceni Virágkarneválon: összesen 17 virágkompozíció vonult végig a Nagyállomástól a Nagytemplom mellett a nagyerdei stadionba.

A városban éppen 100 évvel ezelőtt rendeztek először virágfelvonulást. Akkor – 1905-ben – egy új mentőkocsi beszerzésének a támogatására tartották a virágfesztivált. A karnevált 1966-ban újították meg, azt követően egyes években elmaradt, majd 1985 óta minden év augusztus 20-án megrendezik.

A 17 virágkocsi feldíszítéséhez több tízmillió száraz- és élő virágot használtak fel. A közönség ezúttal is számos ismert mesefigurának és legalább annyi virágba álmodott alaknak tapsolhatott. Nagy sikert aratott az Euro Szakközépiskola diákjainak munkája, amelyben Einstein „tölti a diákok agyába” a tudományt – természetesen mindezt virágban megfogalmazva.

Voltak a kompozíciók között virágtevék és viráglovak, de volt levelet kézbesítő postás ugyanúgy, mint az informatikai kort szimbolizáló virágszámítógép.

Természetesen az államalapítás jelképei: a virágkorona, s a virágból megformált jogar és országalma sem hiányoztak ezúttal sem.

A hagyományos nemzetközi virágkarnevált – amelyen a hazaiak mellett olaszok, törökök, portugálok, dánok, izraeliek, japánok, litvánok, belgák és észtek vettek részt- több százezren tekintették meg a felvonulás útvonalán és a nagyerdei stadionban.

A karneváli felvonuláshoz kapacsolódó számos kiegészítő rendezvényt is tartottak a cívisvárosban; egyebek mellett a nagyerdei kultúrparkban nemzetközi kaktuszkiállítás várja az érdeklődőket.

Este a hagyományoknak megfelelően kivilágítva vonulnak végig a virágkompozíciók Debrecen főutcáján, majd a belvárosban tűzijátékkal és utcabállal fejeződik be az államalapítás idei ünnepe.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.