Forrás: Magyar Rádió

Mintegy háromezer ház épül majd a palesztinoknak a Gázai övezet déli részén fekvő és már kiürített egyik zsidó telep helyén – jelentette be Abbász palesztin elnök.

A palesztinok azt kérték az izraeliektől, hogy bontsák le az elköltöztetett telepesek házait – ezek a munkák a zsidó szombat miatt vasárnap folytatódnak. Ugyancsak ekkor látnak hozzá a még hátralevő három gázai és két ciszjordániai zsidó telep kiürítéséhez.

A Gázai övezet kiürítésre ítélt 21 zsidó telepe közül már 18 üres, a négy ciszjordániai telep közül pedig eddig kettőt ürített ki Izrael. Közben Mahmud Abbász palesztin elnök hivatalosan is bejelentette, hogy január 25-én tartják a választásokat a Palesztin Hatóság területén.

A Hamász radikális palesztin szervezet aktivistái a palesztin törvényhozás épülete elé vonultak, hogy megerősítsék: tovább folytatják a fegyveres harcot Ciszjordánia és Jeruzsálem felszabadításáért.

Előzőleg a Gázai övezetben két palesztin megsebesült, amikor idő előtt felrobbant az a pokolgép, amelyet egy kiürített zsidó telep mellett akartak elhelyezni.

Közben több ezer palesztin ünnepelte a szíriai Jarmuk menekülttáborban a zsidó telepek kiürítését. A palesztin elnök Rafahban pedig kijelentette: az izraeliek kivonulása a palesztinok türelme és az általuk hozott áldozatok eredménye.

Mahmud Abbász arra szólította fel az ünneplőket, hogy róják le tiszteletüket és kegyeletüket a mártírok, a sebesültek és az izraeliek által bebörtönzöttek előtt.

MR

Comments are closed.