Forrás: Hírtv

Izraeli katonák vonultak be reggel Gadidba, az utolsó négy kiürítendő gázai övezeti zsidó telep egyikére. Hajnalra befejezték a két leginkább ellenálló telep, Kfar-Darom és Neve Dekalim kiürítését. Az izraeli biztonsági erők visszafoglalták a tiltakozók által megszállt helyi zsinagógákat. Az akcióban 27 rendőr, 14 tiltakozó és három katona sérült meg.

Videók:

Harcok Gázában

Galéria:

Kattintson a képre!

Égő gumiabroncsokon és bútorokon törtek át péntek hajnalban a katonák Gadid telepnél. A lakosok többsége már elköltözött, a kemény mag azonban elbarikádozta magát. A katonáknak sietniük kell, mert péntek napnyugtától beáll a szabbát. A vallási pihenőnapon nemcsak az élet áll meg, de szünetelnek majd a kitelepítési akciók is.

Kfar Darom és Neve Dekalim, a két legellenállóbb telep kiürítése mindkét félnek fájdalommal járt, az otthonok elhagyása miatti lelki gyötrelemhez fizikai is párosult: a verekedésekben, csetepatékban több ember megsérült. Az épületek eltökélt védői festéket és savat öntöttek a katonákra.

A 21 telepből péntekre már csak 4 maradt. A kitelepítési terv tehát a vártnál jobb ütemben halad, bár egyre hevesebb a tiltakozók ellenállása.

A palesztinok öröme viszont töretlen. A Hán Juniszi menekülttáborban a megszállók távozását ünnepelték, az Iszlám Dzsihád csoport aktivistái pedig parádéztak. „Boldog vagyok, de még boldogabb lennék, ha az izraeliek elengednék foglyainkat, és elhagynák nagyapáink földjét. Elvették tőlünk Palesztina 99 százalékát. Sírnak és kiáltoznak, mikor néhány év után el kell hagyniuk otthonaikat, de csak képzeljék el a mi népünket, akik évszázadok után kényszerültünk ugyanerre” – vélekedtek a palesztinok.

Comments are closed.