Forrás: Híradó

Az emberre is veszélyes járványt minden bizonnyal a költöző madarak hurcolták be az országba

Negyven oroszországi településen pusztít a madárinfluenza, további 78 településen van folyamatban a betegség vírusának azonosítása – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium pénteken.

A legfrissebb statisztikák szerint továbbra is hat oroszországi régióra terjed ki a járvány. A házi baromfit és vadmadarakat megtizedelő betegség kórokozója minden egyes esetben ugyanaz vagy legalábbis rendkívül hasonlít, ami az állategészségügyi hatóságok szerint azt igazolja, hogy költöző madarak hurcolták be az emberre is veszélyes H5N1 vírust Oroszország területére.

A kazahsztáni mezőgazdasági minisztérium pénteken arról számolt be, hogy nem javult a helyzet a madárinfluenzával fertőzött északi területeken. Ennek elsősorban az az oka, hogy a falvakban továbbra sem tartják be a háziszárnyasok és a vadon élő madarak szigorú elkülönítését előíró utasításokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Szentpéterváron működő influenzakutató központja már megkezdte a vírus tanulmányozását, és az ígéretek szerint októberre elkészítheti az ellenszer első, nagykereskedelmi forgalomba kerülő szállítmányát.

A madárinfluenza réme miatt több oroszországi régióban elhalasztották az őszi vadászati szezon kezdetét. A Zsidó Autonóm Területen viszont a szükséges vizsgálatok és elemzések elvégzése után engedélyezték, hogy augusztus 26-án megkezdődjön a vadászati szezon.

Orosz ornitológusok attól tartanak, hogy egyes ritka és védett madárfajták kipusztulásához vezethet a vadon élő madaraknak a madárinfluenza miatt elrendelt tömeges lelövése. Kihalhatnak olyan vízimadarak, mint például az Oroszország déli részén honos bütykösréce vagy a márványos réce. Összességében a vadon élő madarak tömeges kiirtása súlyos kárt okozhat az ökoszisztémában.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.