Forrás: HVG

Az izraeli biztonsági erők csütörtök estére befejezték a Gázai övezetben található legnagyobb és az egyik leginkább ellenálló zsidó kolónia, Neve Dekalim kiürítését – közölték izraeli tisztségviselők.

Az összevont katonai és rendőri erők közölték, hogy már minden telepest és az övezeten kívülről érkezett összes támogatójukat elszállították. A biztonsági erők délután – megelégelve a szóbeli meggyőzés sikertelenségét – behatoltak a Neve Dekalím-i zsinagógába. Az épületben több száz – javarészt fiatal – ellenszegülő feküdt a földön, lábukat és kezüket szorosan összefonva, hogy minél jobban megnehezítsék a kitelepítők dolgát.

A településen mintegy 500 család élt. Támogatásukra körülbelül 2000 zsidó szélsőséges szivárgott be oda.

Ciszjordánia északi részén található az a négy elszigetelt zsidó település, amelyet Izrael a gázai kivonulással együtt felszámol. Ezek közül kettőt, Ganimot és Kadimot már hétfőn kiürítették. A másik kettőt, Homest és Szanurt, a tervek szerint szeptember elején számolják fel.

Egy felszámolásra ítélt ciszjordániai faluból, Szanurból mintegy száz fegyveres telepes behatolt a közeli Dzsabba palesztin faluba, és kifosztotta a benzinkutat és egy lakóházat. Csak az akadályozta meg őket a további fosztogatásban, hogy izraeli katonák érkeztek oda, és útjukat állták.

MTI

Comments are closed.