Forrás: Magyar Rádió

A pápa szerint a keresztény egyházak közötti párbeszédet a szeretet és az igazság jegyében kell folytatni. XVI. Benedek távlati célként a szellemi ökumenizmust jelölte meg azon a találkozón, ahol a keresztény egyházak németországi vezetőivel találkozott Kölnben.

A pápa ugyanakkor kijelentette: szerinte az igazság a katolikusok oldalán van. A németországi evangélikus egyház vezetője azt mondta, hogy a találkozót a testvéri közelség légköre jellemezte.

Korábban az újjáépített ősi zsinagógában XVI. Benedek együtt imádkozott a zsidókkal. Aki Jézus Krisztussal találkozik, az a zsidósággal találkozik – mondta a kölni zsinagógában a római katolikus egyház feje. Történelmi látogatása a legrégebbi németországi zsidó hitközségnél alapvezetően arról szólt, hogy a Szentatya a legélesebben elítélte az antiszemitizmust, mind a történelmi múltra visszatekintve, mind a mára vonatkoztatva. Német emberként ráadásul szükségesnek érezte, hogy megemlékezzék a nácik által meggyilkolt sok millió zsidóról, a holokausztról és többször is méltatta „a felszabadulást, a náci rezsim alóli felszabadulás” jelentőségét.

A kölni zsidó közösség körében ilyenre egyedül II. János Pál pápa vállalkozott eddig először, mégpedig a római zsinagógában, a római katolikus egyházfő együtt imádkozott a zsidókkal. A helyi zsidóság egyik vezetője az izraelita felekezet nevében az örök megbékélés a vallások közötti békesség jeleként nyújtotta jobbját a pápának, aki szemmel láthatóan rendkívüli örömmel fogadta ezt a gesztust.

Csütörtökön százezrek fogadták a hazájába, Németországba pápaként először ellátogató XVI. Benedeket, aki a katolikus ifjúsági világtalálkozón vesz részt.

Zentai Péter (Berlin), MR

Comments are closed.