Forrás: Híradó

A kocsik feldíszítéséhez több millió szál élő és száraz virágot használnak fel

Ilyet is ritkán „él át” katonai repülőtér: ahol korábban a szovjet hadsereg vadászgépeit tárolták, most diákok virágkocsikat öltöztetnek az augusztus 20-i nemzetközi debreceni virágkarneválra.

Csütörtökön illusztris vendéget is fogadtak a már két hete ott szorgoskodó diákok: Kiss Péter kancelláriaminiszter volt kíváncsi arra, hogyan készül egy-egy színpompás virágkocsi.

Rá is csodálkozott a politikus, amikor bebújt a hangárba, ahol szűk folyosón tudott csak közlekedni, mert szinte egymást érték a leendő virágkocsik vázai.

„Erre nem gondoltam, hogy hungarocellből készülnek a kocsik, pedig magától értetődik az ötlet: erre könnyen lehet rögzíteni a színpompás virágokat” – jegyezte meg.

Tamus István festőművész aztán beavatta a részletekbe, miszerint korábban dróthálóra rögzítették nem kevés munkával a virágokat, ma pedig már egyszerűen csak rátűzik a hungarocell alapra.

A kancelláriaminiszter rögtön ki is próbálta a módszert, így segítségével készíthették a debreceni Euró Szakközépiskola diákjai az Einsteint ábrázoló kompozíciót, amelyen a tudós gépek segítségével igyekszik a tudást a diákok fejébe önteni.

Az augusztus 20-i debreceni virágkarneválon egyébként minden korábbinál több, összese 16 virágkocsi mutatkozik majd be.

A 17. hagyományosan a városé: a cívis város címerével, fanfárosokkal vonuló kocsi nyitja majd meg a mintegy öt kilométeres karneváli menetet.

A Nagyállomástól a Nagytemplom mellett elhaladó, a nagyerdei stadionba tartó karneváli menetben a 17 virágkocsit 24 művészeti csoport kíséri, köztük olasz, török, portugál, dán, izraeli, japán, tibeti, litván, belga és észt folklór együttesek.

A kocsik feldíszítéséhez több millió szál élő és száraz virágot használnak fel.

Most első alkalommal négy virágkocsi augusztus 21-én átgurul Debrecen testvérvárosába, Nagyváradra, s bemutatkozik az ottani közönségnek a most első ízben megrendezésre kerülő nagyváradi virágünnepen.

Comments are closed.