Forrás: Origo

A gázai övezeti Kfar Darom zsidó telepen folytatódott csütörtökön az izraeli kivonulás. Kfar Darom lakosai a zsidó telepesek között a legradikálisabbnak számítottak, a katonák ezen a telepen készülnek a legnagyobb ellenállásra.

Izraeli katonák behatoltak csütörtök reggel a kiürítésre ítélt gázai övezeti Kfar Darom zsidó telepre, ahol a rendfenntartók heves ellenállásra számítanak a kilakoltatási felszólítást elutasító telepesek és támogatóik részéről.

Csütörtök reggel, a gázai övezeti zsidó kolóniák kiürítésének második napján több ezer izraeli katona közelítette meg az övezet középső részén fekvő telepet, ahol a telepesek és támogatóik betontömbökkel, szögesdróttal és egyéb útakadályok kihelyezésével elbarikádozták magukat és fogadkoztak, hogy hevesen ellenállnak a kilakoltatásnak. A katonák tucatnyi emberből álló előörse bevonult a kolónia területére; a telepesek ekkor felgyújtották a kolónia bejáratához útakadályként állított traktor üzemanyagtartályát.

Izrael szerdán kezdte meg a kolóniák erőszakos kiürítését, miután lejárt a telepesek önkéntes távozására és Izraelbe való átköltözésére adott kormányzati ultimátum. Szerda estig a 21 gázai övezeti zsidó telepből kilenc, Ciszjordániában pedig a kitelepítésre kijelölt négy kolónia közül kettő kiürítése fejeződött be izraeli illetékesek közlése szerint. A kivonulás várhatóan hetekig eltart. Izrael most először vonul ki olyan területről, amelyet a palesztinok majdani államuk részévé szeretnének tenni.

(MTI)

Comments are closed.