Forrás: MNO

Az Etyekwoodként emlegetett filmváros mellett három óriási filmstúdió építése kezdődött meg hazánkban. A több tízmilliárdos beruházások révén még több külfödi forgatócsoport jöhet majd Magyarországra, amely a 20 százalékos adókedvezmény miatt vonzza elsősorban a filmeseket.

Filmes invázió kezdődött a magyar forgatási lehetőségekért. A csak Etyekwoodnak nevezett filmváros mellett még három óriási stúdió építését kezdték meg hazánkban – cikkezik a Magyar Hírlap. A vonzerő lényegi eleme elsősorban a 20 százalékos adókedvezmény, mely egyre több forgatócsoportot csalogatna Magyarországra, ahol azonban még nincs meg ennek a megfelelő háttere. Most azonban egyszerre több filmstúdió is épül, vagy áll tervezés alatt, melyek közül az etyeki lesz a legnagyobb. Etyeken néhány napja már be is indult a munka, jelenleg a korábbi katonai bázis rakétasilóit bontják, hogy aztán felépíthessék a Demján Sándor által megálmodott filmvárost. A komplexum, amelyben hat nagyméretű stúdió kap helyet, 37 milliárdos beruházással készül el, bár nem 2005 végére, ahogy korábban ígérték – írja a lap.

A 12 hektáros terület rendezési tervét még nem hagyták jóvá, de az etyekiek körében egyöntetű helyeslésre talált a nagyberuházás ötlete – értesült a Magyar Hírlap. A filmstúdió várhatóan ezer-ezerkétszáz embernek biztosít majd munkát, a filmváros pedig turisztikai látványosságnak sem lesz utolsó. Mindez háromszázmillió eurós árbevételt jelent majd Demján Sándor és Andrew Vajna közös vállalkozásának.

A Pomáz melletti Stern filmstúdió eközben már majdnem kész állapotban van, ott két műterem épül, ezek alapterülete 1500 és 2300 négyzetméter lesz. A több szakaszban kiépülő filmes centrumban később egy speciális iskola is indul, ahol a legjobban keresett filmes szakmákban képeznek majd szakembereket. A közelmúltban született döntés a budapesti Népszigeten felépülő filmes központról is. Az egyelőre még nem nyilvános tervek szerint az Origo néven futó vállalkozás öt stúdiót húz fel, részben a volt hajógyári üzemépületeket felhasználva. A legnagyobb műterem itt is csaknem négyezer négyzetméteres lesz. Még ennél is kevesebbet tudni a negyedik, Bicske közelébe tervezett Apolló filmközpontról, amely a Sorstalanság című film első produceréhez, Barbalics Péterhez köthető. A Magyar Hírlap úgy tudja, itt 17 milliárd forintos beruházást terveznek.

(Magyar Hírlap)

Comments are closed.