Forrás: HVG

Több mint ezer zsidó tüntető sáncolta el magát csütörtökön a gázai övezeti Kfar-Darom telep egyik zsinagógájában, hogy ott szegüljön szembe a lakosok kitelepítését végrehajtani szándékozó izraeli katonákkal és rendőrökkel.

A tüntetők többsége nem helybeli, hanem kifejezetten a tiltakozó akciókban való részvétel céljából surrant be a telepre. Sokan közülük ciszjordániai zsidó telepekről érkezett fiatalok, kamaszok. Az izraeli kormány egy névtelenül nyilatkozó illetékese azt mondta a kívülről érkezett tiltakozókról, hogy „mind jobboldali szélsőségesek”.

Az izraeli katonák és rendőrök egyelőre tárgyalásba bocsátkoztak a tiltakozókkal – közölte a hadsereg egy szóvivője. A biztonsági erők azonban már darut rendeltek az épület mellé a kiürítés előkészítéseként, sok tüntető ugyanis felmászott az épület tetejére. Ugyancsak az előkészület jegyében nagyszámú katona vette körül a zsinagógát. Az épületben lévő fiatalok közül sokan étolajat locsoltak a zsinagóga meredek feljárójára, hogy azzal is nehezítsék az előbb-utóbb nyilván behatoló katonák dolgát.

Az izraeli hadsereg egyik legfőbb parancsnoka, Iftah Ron-Tal tábornok különösen nehéz időket él át a kötelességteljesítés és a családi érzések súlyos konfliktusa miatt. A szárazföldi erők parancsnokaként ő felügyeli Kfar-Daromban a telepesek erővel való kitelepítését, miközben fia, menye és unokái a szomszédos Sirat Hajam telepen dacolnak a kitelepítést végrehajtó katonákkal. Az izraeli katonák ugyanis erővel kezdték meg a Sirat Hajam és Kfar-Jam telep kiürítését. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Gázai övezet tengerparti telepei közül Sirat Hajamban mutatkozik a legradikálisabb szembeszegülés a kitelepítéssel. Mindkét telep a Gus Katif telepfüzér része.

E telepek egyes lakosai és kívülről jött támogatóik gumiabroncsokat gyújtottak meg, és tojásokkal hajigálták meg a rendőröket és katonákat. Négy zsidó telepes jelezte Kfar-Jamban, hogy lőfegyver van náluk, és tüzet nyitnak a katonákra, ha megpróbálják őket erővel kivonszolni a telepről. Más tiltakozók igyekeztek inkább rábírni a katonákat, hogy tagadják meg a kiürítésre vonatkozó parancsot.

Egy gázai övezeti palesztin faluból, al-Mavásziból, amely összeér Sirat Hajam zsidó teleppel, többször is támadást kíséreltek meg zsidó telepesek ellen, ezért az izraeli hadsereg kijárási tilalmat léptetett érvénybe a palesztin településen. A huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül eddig tizenegynek a kiürítése történt meg.

MTI

Comments are closed.