Forrás: Magyar Rádió

Izraelben a kitelepítésre kötelezett zsidó telepesek 70 százalékát evakuálták a délelőtti órákig. A 21 kolónia közül 11 már üres – közölték az izraeli rendőrség és hadsereg illetékesei.

Megkezdték Necer Hazani, a legrégibb gázai zsidó telep kiürítését is. A kolónia bejárata déltájban lángokban állt, mert a helybeliek gumiabroncsokat és fát gyújtottak meg a felsorakozott izraeli katonák és rendőrök előtt.

Kfar Daromban a katonanők azt a feladatot kapták, hogy egy vallási leányiskola tanulóit toloncolják ki. Ezen a településen az egyik izraeli katona megtagadta a lakosok kitelepítésére vonatkozó parancsot, ezért azonnal lefegyverezték és fogdába zárták.

A telepes-egyenruhás arányok nem hagynak sok esélyt a hosszas ellenállásra, a mintegy 1600 telepesre ötezer katona és rendőr jut.

A televízió jelentése szerint megindultak a tárgyalások a lakókkal, akik azt kérik, hogy a karhatalmi erők vigyék ki őket otthonaikból. Csak passzívan fognak ellenállni és pénteken közösen egy búcsúünnepséget akarnak tartani.

Egy másik ellenszegülő kolónia, Sirat Hajam közelében izraeli hadihajók jelentek meg a Földközi-tengeren – adta hírül az AFP hírügynökség.

Közben Ciszjordániában egy zsidó telepes megölt négy palesztint, tiltakozásul a kiürítés ellen. Saron izraeli miniszterelnök zsidó terrorcselekménynek nevezte a történteket. A lövöldözésre válaszul palesztin fegyveresek aknagránátot lőttek ki egy izraeli katonai állásra.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.